Jaargang 5, 24 november 2009
 

Leiden zeer succesvol bij toekenning Vidi-subsidies

 
afbeelding

NWO heeft 89 jonge, innovatieve wetenschappers een Vidi-subsidie toegekend. Daarvan gaan er twaalf naar de Universiteit Leiden en drie naar het LUMC. Elke onderzoeker krijgt maximaal 800.000 euro waarmee hij of zij vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn kan ontwikkelen of een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

 
     

De ethiek en het internationale recht

 
afbeelding

‘Wet is wet’ voelt voor een rechter minder comfortabel dan het motto ‘orders zijn orders’ voor een soldaat, stelt Dame Rosalyn in haar Cleveringa-oratie die zij donderdag 26 november uitspreekt. Dit dilemma bracht Cleveringa 69 jaar geleden tot zijn rede.

 
     

Functionele netwerken in gezonde en zieke hersenen

 
afbeelding

Gaan hersenaandoeningen als Alzheimer of autisme gepaard met specifieke afwijkingen in de onderliggende communicatienetwerken in de hersenen? Als dat zo is kunnen subtiele veranderingen in die netwerken als marker fungeren voor hersenstoornissen. Neurowetenschapper Serge Rombouts gaat het met een landelijk consortium uitzoeken.

 
     

Anders maar niet altijd beter

 
afbeelding

De vijf Afghaanse studenten die dit semester geneeskunde studeren doen het goed. Ze zijn er ook om een indruk te krijgen van ons onderwijssysteem en het goede daarvan uit te dragen in Afghanistan. Het niveau van het onderwijs is vergelijkbaar, verder is alles anders.

 
     

Wat maakt de geest trauma-proof?

 
afbeelding

Slechts een minderheid van alle mensen die een traumatische gebeurtenis meemaken krijgt last van een psychische aandoening zoals een depressie, een angststoornis of PTSS. Binnen een landelijk consortium gaan psychiater Nic van der Wee en andere Leidse onderzoekers onderzoeken hoe dat kan.

 
     

‘Er is nooit sprake geweest van een feministische golf’

 
afbeelding

‘Het feminisme is springlevend’, zegt Joyce Outshoorn, scheidend hoogleraar Vrouwenstudies en feminist van het eerste uur. ‘Sinds de jaren zestig is er een continu hoog niveau van mobilisatie. De beweging is nooit dood geweest.’ Vrijdag 27 november houdt ze haar afscheidsrede.

 
     

‘Je ziet kindermishandeling pas als je het door hebt’

 
afbeelding

In iedere schoolklas zit gemiddeld één mishandeld kind. Toch zijn er nog weinig wetenschappelijk onderbouwde preventie- en behandelingsprogramma’s om kindermishandeling te voorkomen en te stoppen. Promovenda Eveline Euser pleit voor een inhaalslag.

 
     

Thema van het lustrumjaar: Ratio en emotie

 
afbeelding

De 435ste dies op maandag 8 februari vormt het officiële en feestelijke startsein van het 87ste lustrum van de universiteit. Het lustrumthema is ratio en emotie. Tijdens de dies krijgen drie wetenschappers een eredoctoraat: de Engelse schrijfster A.S. Byatt, de Portugese neuroloog en schrijver Antonio Damasio en de Duitse astrofysicus Reinhard Genzel.

 
     

Wereldberoemde Dmanisi-schedel naar Leiden

 
afbeelding

De Dmanisi-schedel is de oudste schedel van een mensachtige ooit buiten Afrika gevonden - en daarom cruciaal in de discussie over de migratie van onze voorouders. 27 november landt de schedel op Schiphol. De expositie in Naturalis opent met een symposium onder leiding van Spinozaprijs-winnaar Wil Roebroeks.

 
     

Machtige machientjes zichtbaar maken

 
afbeelding

Mensen kunnen niet zonder eiwitten. Eiwitten versnellen chemische reacties of helpen bij de afbraak van medicijnen. Maar hun complexe werking is nog altijd moeilijk te vatten. Chemicus Marcellus Ubbink kreeg een Vici-subsidie om de dynamiek van eiwitten in ons lichaam in beeld te brengen.

 
     

Willem van Gulik onderscheiden

 
afbeelding

Willem van Gulik, hoogleraar Materiële cultuurkunde en kunstgeschiedenis van Oost Azië, is maandag 23 november door koningin Beatrix benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Henri Lenferink hing hem de bijbehorende versierselen om na afloop van zijn afscheidscollege.