Jaargang 5, 17 november 2009
 

Videoprentenboek goed voor taalontwikkeling risicokinderen

 
afbeelding

Multimediale toevoegingen aan traditionele prentenboeken vergroten het taalbegrip en de woordenschat van risicokinderen. Tot die ontdekking kwam promovenda Marian Verhallen. ĎStructurele inzet van videoprentenboeken in het onderwijs verkleint de kans op leerproblemen.í

 
     

Zangvogel slaagt voor grammaticatoets met ezelsbruggetje

 
afbeelding

Zangvogels blijken in plaats van complexe grammaticale taalregels ezelsbruggetjes te gebruiken om structuren waarin ze getraind zijn, te herkennen. Over deze ontdekking publiceert de Leidse gedragsbiologe Caroline van Heijningen dinsdag 17 november in PNAS.

 
     

NWO-subsidies voor digitale revoluties en zwarte fotografie

 
afbeelding

Vier Leidse hoogleraren mogen bijna een miljoen besteden aan onderzoek. Het gaat om de duoís Peter Pels (antropologie) en Chris Goto-Jones (Japans), en Patricia Spyer (antropologie) en Robert Ross (geschiede-nis). Beide koppels krijgen Ä 450.000 uit het Cultural Dynamics Programme van NWO.

 
     

Elf miljoen euro voor transplantatie bij diabetes type 1

 
afbeelding

Mensen met diabetes type 1 kunnen dankzij transplantatie van eilandjes van Langerhans weer zelf insuline aanmaken. Door een tekort aan orgaandonoren en het nog niet optimaal kunnen benutten van de eilandjes is deze behandeling echter slechts voor een kleine groep patiŽnten toegankelijk.

 
     

Dunnere wandjes, gekkere vormen, kleinere gaten

 
afbeelding

Vanaf volgende week rekken de Fijn-Mechanische Dienst van de Universiteit Leiden en de Leidse Instrumentmakers-school de grens van mogelijke weer wat op. Dan wordt de nieuwe ultrasoon freesma-chine in gebruik genomen. Hiermee kunnen harde materialen als keramiek worden bewerkt tot op 1/1000 mm nauwkeurig.

 
     

Kijken op zín westers en op zín Japans

 
afbeelding

Verschillende manieren van zien, vanuit westers en Japans perspectief, vormen het onderwerp in ĎVerschuivende perspectievení. Willem van Gulik, hoogleraar Kunst-geschiedenis en materiŽle cultuurkunde van Oost-AziŽ, neemt op maandag 23 november afscheid.

 
     

Poldermodel is Frans

 
afbeelding

Polderen lijkt een oer-Hollandse gewoonte, maar feitelijk is het een importproduct uit Frankrijk. Dat is de conclusie die Roeland Audenaerde trekt uit zijn proefschrift over de Franse denker Louis de Bonald.