Jaargang 5, 10 november 2009
 

Wat doen PAK’s in de ruimte?

 
afbeelding

Xander Tielens, hoogleraar fysica en chemie van de interstellaire ruimte, krijgt een ERC Advanced Grant voor de studie van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) in de ruimte. De combinatie van astronomische observaties, computermodellen en labonderzoek maakt het onderzoek zeer interdisciplinair.

 
     

Doorbraak tegen genitale besmetting met HPV16-virus

 
afbeelding

Stimulatie van het immuunsysteem kan een chronische infectie met het humaan papillomavirus helpen opruimen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat in The New England Journal of Medicine is gepubliceerd.

 
     

25 jaar opleiding Bestuurskunde: huwelijk tussen onderzoek en praktijk

 
afbeelding

Dit jaar bestaat de opleiding Bestuurskunde 25 jaar. Dr. Frits van der Meer was er bijna vanaf het begin bij. Een beter pleitbezorger kan een opleiding niet hebben. Een historicus over het belang van de bestuurskunde.

 
     

25 jaar Biomedische wetenschappen: persoonlijk onderwijs in het LUMC

 
afbeelding

Dit jaar viert de opleiding Biomedische wetenschappen (BW) haar vijfde lustrum. De studie trekt elk jaar weer meer studenten dan de numerus fixus toe laat, maar dat BW een succes zou worden sprak 25 jaar geleden nog niet voor zich.

 
     

Computer voorspelt reacties tussen moleculen en oppervlakken

 
afbeelding

Goed nieuws voor de heterogene katalyse en de waterstofeconomie: reacties van (waterstof)moleculen met oppervlakken kunnen nu met de computer accuraat worden voorspeld. Een internationaal team van onderzoekers, onder leiding van Leids theoretisch chemicus Geert-Jan Kroes, publiceert hierover in het blad Science.

 
     

Bacteriën evolueren gokgedrag

 
afbeelding

Bacteriën evolueren in een onvoorspelbare omgeving eenzelfde strategie als aandelenhandelaren toepassen om zich in te dekken tegen schommelingen van de beurskoersen. Over deze ontdekking publiceerde experimenteel evolutiebioloog dr. Bertus Beaumont een coverartikel in Nature.

 
     

Rijk vorstengraf uit de prehistorie

 
afbeelding

Honderden minuscule bronzen voorwerpen hebben archeologen gevonden in het ongewoon rijke graf van een vorst. Hij werd 2600 jaar geleden midden in een uniek en uitgestrekt ritueel landschap met veel uiterlijk vertoon begraven. 5 november zijn de vondsten in Oss gepresenteerd.

 
     

De arrogantie van de statisticus

 
afbeelding

Van ongeveer 30% van de medische studies blijkt dat het beweerde effect achteraf geen stand houdt: ‘Dit geneesmiddel werkt tóch niet’, stelde Peter Grünwald op 6 november in zijn oratie. Dit is schrikbarend meer dan op grond van de statistiek verwacht mag worden.

 
     

3 miljoen voor renovatie Sportcentrum

 
afbeelding

Het College van Bestuur trekt € 3 miljoen uit voor renovatie van het Universitair Sportcentrum. De aanvankelijk voorgenomen nieuwbouw wordt uitgesteld.