Jaargang 5, 3 november 2009
 

Eerste KNAW Merianprijs voor Naomi Ellemers

 
afbeelding

Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale Psy-chologie van de Organisatie, krijgt de eerste KNAW Merianprijs voor vrouwen in de wetenschap voor haar excellente wetenschappelijk onderzoek en haar actieve inzet voor gelijke kansen voor vrouwen in de wetenschap.

 
     

Eveline Crone wint Prijs van Wetenschap & Maatschappij

 
afbeelding

Op de tiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, op maandag 2 november, heeft Eveline Crone in de Ridderzaal de Prijs van Wetenschap & Maatschappij gewonnen voor haar onderzoek naar het kinder- en adolescentenbrein en de manier waarop ze de maatschappij daar deelgenoot van maakt.

 
     

18 Veni-subsidies naar Leiden

 
afbeelding

NWO heeft dit jaar aan 143 jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Daarvan zijn er 17 voor de Universiteit Leiden en één voor het LUMC. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro waarmee hij of zij drie jaar lang ideeën kan ontwikkelen en onderzoek doen.

 
     

De evolutionaire meerwaarde
van seks

 
afbeelding

Aseksuele voortplanting bij vrouwtjes-wespen leidt tot een ophoping van gene-tische mutaties, waardoor hun seksorgaan verschrompelt. De Leidse bioloog Ken Kraaijeveld publiceerde deze ontdekking in Evolution. Zijn onderzoek is een van de eerste experimentele studies naar de gevolgen van aseksuele voortplanting.

 
     

Honours College van start

 
afbeelding

In de komende periode worden de 20% beste eerstejaars van elke opleiding uitge-nodigd om zich aan te melden voor het Honours College. Dat gaat in het tweede semester van start. Het Honours College biedt excellente bachelorstudenten met een wetenschappelijke belangstelling de mogelijkheid om minimaal 30 studiepunten extra te halen.

 
     

Museumfunctie Academiegebouw komt tot leven

 
afbeelding

Nu het Academiegebouw weer in gebruik is genomen, komt ook de museumfunctie van het gebouw tot leven. Het gebouw en de opstelling zijn klaar voor rondleidingen, te regelen via de fraaie, net opgeleverde website.

 
     

Uitreiking van de Nederland-Japanprijs

 
afbeelding

Maandag 9 november wordt voor de derde keer de Nederland-Japanprijs uitgereikt. De prijs is toegekend aan prof.dr. Willem van Gulik en prof.dr. Toshihisa Nagasaka voor de impuls die zij gegeven hebben aan de wederzijdse wetenschappelijke betrekkingen tussen beide landen.