Jaargang 5, 27 oktober 2009
 

DSB-debacle geeft juristen stof tot nadenken

 
afbeelding

Gedupeerden van het faillissement van de DSB Bank maken weinig kans om Dirk Scheringa en (oud-)bestuurders en toezichthouders van de DSB Bank persoonlijk aansprakelijk te stellen. Dat denkt prof.mr. Steef Bartman, hoogleraar ondernemingsrecht. Op 4 december spreekt hij op het juridisch symposium ‘DSB.leed’.

 
     

Colleges van Leidse hoogleraren op Leiden Centraal Station

 
afbeelding

De NS wil meer leven op de stations. Leiden CS dient als pilot. Daar is van 28 t/m 31 oktober van alles te beleven, waaronder korte colleges van Leidse hoogleraren. Aftrap: Leo Lucassen over integratie, woensdag om half 9 ’s ochtends.

 
     

Paul van der Heijden opent nieuwe internationale ‘common room’

 
afbeelding

Rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur prof.mr. Paul van der Heijden opende op 20 oktober de nieuwe internationale common room in het Regens Collegii. Dat ging op klassieke wijze door middel van het doorknippen van een strik.

 
     

Giftige kleuren vergroten seksuele kansen

 
afbeelding

Door waarschuwingskleuren onthouden roofdieren dat bepaalde prooien giftig zijn. Maar nu blijkt dat de kleuren van Panamese gifkikkers ook door kieskeurige vrouwtjes worden beïnvloed: partnerkeuze kan ook bij deze dieren tot kleurverandering leiden, schrijft Leids promovendus Martine Maan in PNAS.

 
     

Gedeelde eerste plaats voor Leiden in Elsevierenquête

 
afbeelding

Studenten geven de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit de hoogste waardering. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het weekblad Elsevier naar de beste studies in het land. In totaal krijgen acht Leidse opleidingen de hoogste score van de ondervraagde studenten.

 
     

Klimaatverandering en irrigatiesystemen in de bronstijd

 
afbeelding

Een klimaatverandering in Mesopotamië leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe gezamenlijke identiteit. En de samenle-vingen uit de Zerqa-vallei in Jordanië bouwen al 13.000 jaar irrigatiesystemen, maar deze systemen bouwden ook samenlevingen. Aldus de conclusies van twee proefschriften bij archeologie.

 
     

Subsidie voor aanstellen allochtone studentassistenten

 
afbeelding

De Universiteit Leiden krijgt subsidie van het Sociaal Fonds voor de Kennissector om tien allochtone studentassistenten aan te stellen.

 
     

Drie Leidse vrouwen bij honderd machtigste van Nederland

 
afbeelding

Vice-rector Rietje van Dam-Mieras en de hoogleraren Ernestine van der Wall (godsdienstwetenschappen) en Els Goulmy (transplantatiebiologie) horen volgens het opinieblad Opzij tot de honderd machtigste vrouwen van Nederland. Oppermachtige vrouw is Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV.

 
     

Minister Verburg bekijkt Leids palingonderzoek

 
afbeelding

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezocht het Leidse onderzoeksinstituut Cell Observatory. Professor Herman Spaink en universitair docent Guido van den Thillart leidden de minister rond in het Cell Observatory en de palingkweekruimte.