Jaargang 5, 13 oktober 2009
 

Wijzer met wisebits

 
afbeelding

‘Kun je aan alles wennen?’ ‘In de wetenschap mag je niet liegen.’ Op 16 oktober is in het kader van het festival Key of Life op het Centraal Station twee keer een serie wisebits te zien. Coproductie van de RVU en de Universiteit Leiden.

 
     

Wethouder opent Junior Science Lab

 
afbeelding

Het Junior Science Lab (JSL) is een uniek initiatief van de Universiteit Leiden en een aantal middelbare en basisscholen uit de regio. De opening door de Leidse wethouder Marc Witteman kan vrijdag 16 oktober live via de website worden gevolgd.

 
     

De huisarts moet wetenschappelijk in het leven staan

 
afbeelding

Negentig procent van alle medische zorg wordt in de eerste lijn geleverd, maar wetenschappelijk onderzoek is er nog een sluitpost. Onderzoekshoogleraar Jacobijn Gussekloo houdt vrijdag haar oratie:  ‘We kunnen nog tientallen jaren vooruit. Op het gebied van kleine kwalen, preventie, en de ouderengeneeskunde.’

 
     

Overheid en rechtspraktijk tevreden over Grondwet

 
afbeelding

Vertegenwoordigers van de overheid en rechtspraktijk hebben – ondanks kritiek op onderdelen – waardering voor de Nederlandse Grondwet. Dit is een belangrijke uitkomst van het onderzoek naar de betekenis van de Grondwet als voorstudie voor de Staatscommissie Grondwet.

 
     

‘Ik voeg fantasie toe aan de natuur’

 
afbeelding

Kunstenaar Vincent Icke exposeert in de galerie van het LUMC. Er zijn parallellen tussen zijn wetenschapsbeoefening en zijn kunst, toch houdt hij die twee graag gescheiden. Prof.dr. Robbert Dijkgraaf opent 16 oktober de tentoonstelling Artificiële Werelden.

 
     

Wetenschapdag 2009: Reis naar het onbekende

 
afbeelding

Aan het Leiden Institute of Physics doen wetenschappers onderzoek met de Time Warp, een camera die 5000 beelden per seconde vast kan leggen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het uit elkaar spatten van een waterdruppel bestuderen. Erg interessant voor wetenschappers én voor kinderen.

 
     

Stoere vrouwen blijven het goed doen

 
afbeelding

Deze foto, ingestuurd door Evelien Vehof, studente Journalistiek en Nieuwe Media, is door de jury als winnaar uitgeroepen van de studentenfotowedstrijd 2008-2009. ‘In een oogopslag is de link met haar studie duidelijk.’

 
     

Leiden Bio Science Park beste bedrijventerrein van Nederland

 
afbeelding

Het Leiden Bio Science Park heeft 8 oktober de Menzis Award Beste Bedrijventerrein 2009 gewonnen. De jury waardeert daarmee dat 25 jaar geleden bij de oprichting van het park is gekozen voor de nog steeds succesvolle specialisatie in de biomedische life science.