Jaargang 5, 29 september 2009
 

Leiden University College in Den Haag in september 2010 van start

 
afbeelding

De Universiteit Leiden gaat in het studiejaar 2010/2011 van start met het University College in Den Haag. Na instemming van de Raad van Toezicht en de Universiteits-raad heeft het College van Bestuur hiertoe op 29 september besloten.

 Lees meer

 
     

Hoe genen hergebruikt worden

 
afbeelding

Geringe wijzigingen in genen kunnen voor grote diversiteit zorgen. Met een Vidi-beurs onderzoekt Patrícia Beldade hoe bestaande genetische ‘schakelingen’ voor de ontwikkeling van organismen evolueren en bijdragen aan het ontstaan van nieuwe eigenschappen zoals kleurpatronen op vlindervleugels.

 Lees meer

 
     

De x-factor van traumachirurgie

 
afbeelding

De traumachirurgie, een voormalig ondergeschoven kindje van de heelkunde, moet een duidelijker plaats krijgen. Dat betoogde Inger Schipper, hoogleraar Ongevalschirurgie, maandag 28 september in haar oratie. Schipper is de enige vrouwelijke hoogleraar in de chirurgie in Nederland.

 Lees meer

 
     

‘Gentle Giant’: uitzonderlijk Afrikaans leiderschap

 
afbeelding

Je zou John Kufuor, oud-president van Ghana, een witte raaf onder de Afrikaanse leiders kunnen noemen. Vorige week vrijdag was hij te gast bij het Afrika-Studiecentrum. Zijn bewind had een Leidse connectie.

 Lees meer

 
     

LUMC geeft Australische menselijke resten terug

 
afbeelding

Op verzoek van de Australische overheid geeft het LUMC het land officieel de Australische menselijke resten terug die zich in zijn collectie bevinden. Het gaat om resten van vijf Aboriginals. Zij worden door Bundjalung-oudsten naar Australië begeleid.

 Lees meer