Jaargang 5, 22 september 2009
 

Freek Vonk krijgt eigen show op Discovery Channel

 
afbeelding

In het programma Time Warp heeft bioloog Freek Vonk al gifslangen voor de camera gebracht. In het programma molk hij de slangen om het gif ten behoeve van zijn promotieonderzoek te verkrijgen. Vrijdag 18 september vertelde hij over zijn fascinatie voor slangen. 

 Lees meer

 
     

Bizar tollende dubbelster verklaart 30 jaar oud raadsel

 
afbeelding

Een internationaal team onder leiding van Leidse sterrenkundigen heeft ontdekt waardoor de twee sterren van dubbelster DI Herculis zo bizar om elkaar heen bewegen. In een artikel in Nature verklaren ze de rare baanbewegingen die zelfs voor Einsteins relativiteitstheorie een probleem vormden.

 Lees meer

 
     

Middeleeuwse priester schrijft geschiedenis

 
afbeelding

Vrijdag 25 september verschijnt ‘De boeken van Velthem’. Een portret van een veertiende-eeuwse Brabantse priester die zijn Latijn-onkundige tijdgenoten geschiedenis wilde bijbrengen. De artikelenbundel is het resultaat van het Leidse Vidi-project ‘Men of Letters’ van Geert Warnar.

 Lees meer

 
     

‘Heb oog voor meerduidige religieuze identiteiten’

 
afbeelding

Godsdienstwetenschappers denken te gemakkelijk in termen van grote religies zonder zich af te vragen of dit altijd de meest zinvolle weg is om de religieuze werkelijkheid te begrijpen. Dat is het niet, zei hoogleraar Vergelijkende godsdienstwetenschappen Ab de Jong in zijn oratie.

 Lees meer

 
     

25 jaar Bio-Farmaceutische Wetenschappen: gecombineerde fascinatie

 
afbeelding

Deze maand is het 25 jaar geleden dat het Centrum voor Bio-Farmaceutische Wetenschappen werd opgericht; een jaar later, in 1985, ging de opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen van start. Vrijdag werd dit gevierd met een symposium, een jubileumbundel en een groot feest.

 Lees meer