Jaargang 5, 8 september 2009
 

Etniciteit als risicofactor voor zwangerschapscomplicaties

 
afbeelding

Het aantal moeders dat ernstig ziek wordt als gevolg van een zwangerschap stijgt in westerse landen. Joost Zwart onderzocht de frequentie en de risicofactoren van deze ernstige maternale morbiditeit en de factoren die wijzen op tekortschietende zorg. Zwart: ‘Het beleid is nu al aan het veranderen.’

 Lees meer

 
     

Schoonheid en wetenschap in Florence

 
afbeelding

Gert Jan van der Sman is geboeid door de relatie tussen het humanisme – de geleerde wereld van de 16e en 17e eeuw – en de kunst. Hij houdt vrijdag 11 september zijn oratie. ‘Wetenschap kan een keurslijf worden, dus ik wil er een beetje losheid in brengen.’

 Lees meer

 
     

Tien jaar Life Science and Technology

 
afbeelding

Op 9 september bestaat de opleiding Life Science and Technology tien jaar. Met twee universiteiten één opleiding aanbieden was in 1999 nog tamelijk uniek. En het gaat LS&T goed: dit jaar hebben zich zelfs 126 eerstejaars ingeschreven.

 Lees meer

 
     

Het spel van de knikkers begrijpen

 
afbeelding

Niet veel wetenschappers kunnen zeggen dat ze geld van NWO krijgen om bellen te blazen en met zand te spelen, Martin van Hecke wel. De hoogleraar in de organisatie van wanordelijke materialen hield vrijdag 4 september zijn oratie, getiteld ‘Bellen, bollen, ballen’.

 Lees meer

 
     

Vader en dochter: Romeins glas en beeldende kunst

 
afbeelding

Een mailtje van Hans van Rossum (60) naar de Nieuwsbrief leidt ertoe dat hij en zijn dochter Tamarah (28) tien dagen later, op 4 september, tegelijkertijd hun handtekening zetten in het Zweetkamertje. Gesprek met twee enthousiaste alumni Kunstgeschiedenis.

 Lees meer

 
     

Minister slaat eerste paal BioPartner Accelerator

 
afbeelding

Het BioPartner Center Leiden heeft woensdag 2 september feestelijk het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Accelerator bouwproject. Maria van der Hoeven, minister van economische zaken, verrichtte de openingshandeling door het heien van de eerste paal.

 Lees meer