Jaargang 5, 25 augustus 2009
 

Alexander Pechtold spreekt bij opening academisch jaar

 
afbeelding

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, houdt de openingstoespraak bij de opening van het academisch jaar op 31 augustus in de Pieterskerk. Pechtold studeerde in Leiden kunstgeschiedenis en archeologie en was wethouder in Leiden.

 Lees meer

 
     

Een bedrijf én een studie. Ja, het kan

 
afbeelding

Een bedrijf starten en je propedeuse Rechtsgeleerdheid in één jaar halen met een 7,5 gemiddeld… Joost Mengerink deed het, en meer nog: hij is een van de vijf finalisten voor de Studenten Ondernemers-prijs. Deze wordt op 1 september uitgereikt.

 Lees meer

 
     

'Nieuw' Academiegebouw: functioneel met historische accenten

 
afbeelding

Na de officiële opening door koningin Beatrix op 31 augustus zal het Academiegebouw weer het kloppend hart van de Universiteit Leiden zijn. Een drie jaar durende restauratie maakt het gebouw optimaal geschikt voor zijn representatieve functie, terwijl het historische karakter behouden bleef.

 Lees meer

 
     

Genoomgrootte van wilde tulpen bepaald

 
afbeelding

De Leidse onderzoeker dr. Ben Zonneveld heeft de grootte van het genoom – de hoeveelheid DNA per kern - van wilde tulpen bepaald. Zijn conclusie is dat er meer dan 87 wilde soorten zijn. Verschillende mogelijk nieuwe soorten zijn ontdekt.

 Lees meer

 
     

Japanse prins en prinses Akishino in Hortus botanicus

 
afbeelding

De Japanse prins en prinses Akishino hebben op 24 augustus een bezoek gebracht aan de Hortus botanicus. Dit gebeurde in het kader van een privébezoek aan Leiden. De prins is de tweede zoon van de Japanse keizer.

 Lees meer

 
     

Iraanse film kent lange traditie

 
afbeelding

De Iraanse filmgeschiedenis is oud en gaat terug naar het begin van de vorige eeuw. In de jaren ‘60 en ‘70 kent de filmindustrie in Iran een bloeiperiode. Studium Generale wijdt in samenwerking met de sectie Perzisch en promovendus filosofie Omid Toufighian een reeks aan de Iraanse cinema.

 Lees meer

 
     

Kies je voor de 'auto' of de 'oto'?

 
afbeelding

Taalverandering is vergelijkbaar met de evolutie in de planten- en dierenwereld. Zo is er in taal sprake van variatie in woordkeus, betekenis of uitspraak. Volgens promovendus Frank Landsbergen kan een individuele taalgebruiker de evolutie van taal in gang zetten.

 Lees meer

 
     

Vluchtelingenvrouwen verzwijgen seksueel geweld

 
afbeelding

Vluchtelingenvrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld zwijgen vaak over hun ervaringen. Dit komt niet alleen door hun eigen cultuur, maar ook door gebrek aan vertrouwen in de asielprocedure in Nederland. Aldus Marjan Tankink, die promoveert op 9 september.

 Lees meer