Jaargang 5, 14 juli 2009
 

Wat er gebeurt als twee sterrenstelsels botsen

 
afbeelding

Als sterrenstelsels botsen, botsen de zwarte gaten in hun centrum dan ook om samen een supergroot zwart gat te vormen? Dat veronderstelt men wel, maar zo eenvoudig is dat niet, stelt Simon Portegies Zwart. De informaticus en sterrenkundige gaat het onderzoeken met een Vici-beurs.

 Lees meer

 
     

Europese masterbul wiskunde

 
afbeelding

Ruim twintig internationale studenten hebben het diploma van ALGANT ontvangen, de masteropleiding algebraïsche meetkunde en getaltheorie van het Mathematisch Instituut in samenwerking met andere Europese universiteiten. Antibureaucratische creativiteit was nodig om alle regels met de Brusselse in overeenstemming te brengen.

 Lees meer

 
     

Twee grote NWO-subsidies voor conflictonderzoek

 
afbeelding

NWO heeft elf aanvragen binnen het thema Conflict en Veiligheid gehonoreerd. Twee van de aanvragen zijn afkomstig uit Leiden. Dr. Carsten Stahn van het Grotius Centre for International Legal Studies van Campus Den Haag ontvangt een half miljoen voor onderzoek naar de lokale effecten van internationale strafrechtelijke interventies.

 Lees meer

 
     

Patiënt wordt medespeler in wetenschap

 
afbeelding

Alle patiënten die in het LUMC behandeld worden voor een aantal chronische ziekten en vormen van kanker krijgen ‘aan de poort’ het verzoek data te leveren voor wetenschappelijk onderzoek. Dit is één aspect van CuraRata, een nieuw zorgsysteem dat onderzoek en zorg integreert.

 Lees meer

 
     

Twee van de vijf buitenlandse Rubicons naar Leiden

 
afbeelding

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal 34 jonge onderzoekers een Rubicon voor buitenlandervaring aan een topinstituut toegekend. Drie Leidse wetenschappers gaan die ervaring elders opdoen en twee van de vijf buitenlandse onderzoekers komen naar Leiden.

 Lees meer

 
     

25 miljoen voor onderzoek naar energie uit planten en algen

 
afbeelding

Het onderzoeksprogramma ’Towards Biosolar Cells’ krijgt van het kabinet een budget van 25 miljoen euro. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het programma voorgedragen omdat het onderzoek een bijdrage gaat leveren aan duurzame energie, verbetering van de voedselvoorziening en duurzame biomassa.

 Lees meer

 
     

Lustrum Minerva in volle gang

 
afbeelding

De lustrumfestiviteiten van Sociëteit Minerva zijn deze weken in volle gang. Het thema dat de studentenvereniging voor het 39e lustrum heeft gekozen is ‘Zien en gezien worden!’. Het voormalig anatomisch laboratorium is voor de gelegenheid omgetoverd tot feestpaleis.

 

De Nieuwsbrief zal drie weken niet verschijnen. Op 11 augustus is de volgende Nieuwsbrief.