Jaargang 5, 7 juli 2009
 

Campus Den Haag presenteert database terrorisme- en contraterrorisme

 
afbeelding

Het ‘Centre for Terrorism and Counterterrorism’ van de Campus Den Haag heeft een database ontwikkeld over Terrorisme. Het Nederlandse onderzoek is ingevoerd, waarna nu wordt gewerkt aan het invoeren van buitenlandse onderzoeksprojecten. Voor de toegang tot de database is een wachtwoord nodig.

 Lees meer

 
     

Wetenschapsjournalistiek is kicken

 
afbeelding

Vorige week vond in Londen de World Conference of Science Journalism 2009 plaats. Zevenhonderd journalisten, schrijvers en wetenschapscommunicatoren kwamen bij elkaar om te praten over hun vak, hun kwaliteiten te verbeteren en nieuwe contacten op te doen. Dat gebeurde in workshops, lezingen en discussies.

 Lees meer

 
     

Op het grensvlak tussen kanker en trombose

 
afbeelding

Een prestigieuze award winnen voor gepromoveerde onderzoekers, en dat nog vóór je promotie: het overkwam Yascha van den Berg met zijn onderzoeksvoorstel over ‘alternatively spliced tissue factor’, een eiwit dat mogelijk betrokken is bij tumorgroei. Van den Berg: ‘Het begon als een vrijdagmiddagexperimentje.’

 Lees meer

 
     

‘Apetrots’ op het Visitor Centre Leiden

 
afbeelding

‘Ik ben apetrots’, zegt Agta Kockmann, manager van het nieuwe Visitor Centre Leiden. Op 1 juli werd het volledig geïntegreerde bezoekerscentrum van stad en universiteit officieel geopend, op de kop af elf jaar nadat de Universiteit Leiden het eigen Visitors’ begon in het Centraal Station.

 
     

Resolutie elektronenmicroscoop sterk verbeterd

 
afbeelding

Met een nieuw soort detector is de resolutie van de elektronenmicroscoop sterk verbeterd. De ‘lage-energie-elektronen-microscoop’ (LEEM) kan hiermee worden ingezet voor onderzoek aan de dunst mogelijke materialen. De tests met de detector vormen het eerste resultaat van het project ESCHER.

 Lees meer