Jaargang 5, 23 juni 2009
 

Grote Europese subsidie voor membraanfusie

 
afbeelding

De European Research Council heeft chemicus dr. Alexander Kros geselecteerd voor een Starting Independent Researcher Grant van 1,4 miljoen euro. Hij gaat bestuderen hoe moleculen de natuurlijke barričre van een celmembraan nemen. Dit kan leiden tot een revolutie in de medicijntoediening.

 Lees meer

 
     

Miljoen voor Pedagogiek

 
afbeelding

Een onderzoeksproject naar de sociale integratie van Turkse kinderen in Nederland, Duitsland en Noorwegen krijgt een grote subsidie van NORFACE. (New Opportunities for Research Funding Agency Co-operation in Europe). Het Nederlandse deel wordt geleid door dr. Judi Mesman en prof.dr. Rien van IJzendoorn.

 Lees meer 

 
     

Superdun materiaal absorbeert alle licht

 
afbeelding

Het lijkt een paradox: ultradun materiaal dat al het licht absorbeert. Toch bestaat het. Twee Leidse onderzoekers berichtten over hun onderzoek in ‘Applied Physics Letters’. Het artikel staat in de Top 20 van in mei meest gedownloade artikelen van het gerenommeerde tijdschrift.

 Lees meer

 
     

Oude oplossingen zijn populair in de kredietcrisis

 
afbeelding

De kredietcrisis raakt aan heel veel domeinen van het recht. Daarom organiseert het juridisch PAO op dinsdag 30 juni het middagsymposium ‘De kredietcrisis: stand van zaken en wat staat er nog te gebeuren.’ Oude oplossingen zijn populair, meent prof. mr. Bob Wessels, die het symposium voorzit.

 Lees meer

 
     

Nieuw ontdekt gen reguleert balans ‘slecht cholesterol’ 

 
afbeelding
In Science beschrijft Noam Zelcer van het LACDR een tot nu toe onbekend mechanisme om de hoeveelheid LDL-cholesterol te reguleren. Hij kan dit mechanisme ook beďnvloeden. Dit biedt kansen op aanvulling en verbetering van de werking van medicijnen om ‘slecht cholesterol’ uit de bloedbaan te verwijderen.

 Lees meer

 
     

Winnaars van de Nederland-Japanprijs bekendgemaakt

 
afbeelding

Dit jaar ontvangen prof.dr. W.R. van Gulik en prof.dr. Toshihisa Nagasaka de twee-jaarlijkse Nederland-Japanprijs. Zij krijgen de prijs voor hun grote verdiensten voor de wetenschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan. De prijs wordt op 9 november uitgereikt door Zijne Excellentie rechter Hisashi Owada.

 Lees meer

 
     

Onderzoeksintensief Onderwijs

 
afbeelding

De Universiteit Leiden heeft de verweven-heid van onderwijs en onderzoek hoog in het vaandel staan. Hoe kan het onderzoeks-intensieve karakter van het onderwijs in Leiden verder verbeterd worden? Daarover organiseerde het ICLON een seminar met de Australische deskundige Angela Brew.

 Lees meer

 
     

Wat doet de treasurer?

 
afbeelding

Sinds 1985 werkt hij bij de universiteit: treasurer Ben Beekwilder. Zijn werkdag begint met het Financieel Dagblad, maar wat doet hij verder zoal op een dag? Deel vijf uit een serie over unieke functies bij de Univer-siteit Leiden.

 Lees meer