Jaargang 5, 16 juni 2009
 

'Je moet Ahmadinejad niet onderschatten'

 
afbeelding

Zelfs al had de hervormingsgezinde Mir Hossein Mousavi afgelopen vrijdag de presidentsverkiezingen gewonnen, dan nog zou het autoritaire karakter van het Iraanse regime niet fundamenteel zijn veranderd, meent politicoloog Peyman Jafari.

 Lees meer

 
     

De eerste Nederlandse Neanderthaler

 
afbeelding

De vondst langs de Zeeuwse kust van een stukje Neanderthaler is de eerste in Neder-land. Wil Roebroeks hoopt dat ‘Krijn’ de stap zal zijn tot onderzoek en bescherming van het Noordzeebodemarchief. Het schedelfrag-ment is maandag 15 juni onthuld door minister Plasterk in het Rijksmuseum van Oudheden.

 Lees meer

 
     

Last Minute Leiden voor late studiekiezers

 
afbeelding

Scholieren maken niet allemaal haast met het kiezen van een studie: 25% van de 6e klassers in het vwo kiest pas in de zomermaanden. Om deze scholieren te helpen bij hun studiekeuze, organiseert de Universiteit Leiden op vrijdag 19 juni Last Minute Leiden.

 Lees meer

 
     

Hoogbegaafdheid is meer dan IQ

 
afbeelding

Hoogbegaafdheid is meer dan IQ alleen. Dat stelt psycholoog dr. Marcel Veenman. Samen met het ICLON gaat hij deze stelling onderzoeken bij deelnemers aan het Pre-University College. Het project werd onlangs gehonoreerd door het Ministerie van OCW.

 Lees meer

 
     

Moleculair mysterie in de ruimte

 
afbeelding

Tussen de sterren is niet alleen leegte. Er zweven ook stoffen als methanol en kool-stofdioxide. Chemische theorieën kunnen nog niet verklaren hoe die zijn ontstaan onder omstandigheden die dat juist onmoge-lijk zouden moeten maken. Fedor Goumans gaat met een Veni-beurs proberen die vraag te beantwoorden.

 Lees meer