Jaargang 5, 9 juni 2009
 

Foto van de week

afbeelding
'Het jongetje op de foto bevind zich niet in, maar aan de buitenkant van de trein van Jhansi naar Agra (India)', mailt Dennis van Melis, student Archeologie van Azië.
 

Spinozapremie voor ‘migraineprofessor’ Michel Ferrari

 
afbeelding

Neuroloog prof.dr. Michel Ferrari krijgt de Spinozapremie. ‘Alleen op de grenzen van wetenschappen kun je doorbraken krijgen in het biomedisch onderzoek’, zegt de arts en wetenschapper. ‘Deze prijs is het bewijs dat samenwerking lukt.’ Samen met wetenschappers van verschillend pluimage ontrafelt hij stukje bij beetje het raadsel migraine.

 Lees meer

 
     

Scholieren presenteren hun onderzoek

 
afbeelding

Een robot die z’n weg kan vinden door een doolhof en een opdracht kan uitvoeren als hij een bepaalde kleur ziet. Drie scholieren uit 6-vwo bouwden hem en geven daarover een presentatie op het Wetenschapscongres voor scholieren op 12 juni.

 Lees meer

 
     

Christenen in het Midden-Oosten tussen islam en het Westen

 
afbeelding

Christenen in het Midden-Oosten worden vaak gezien als voorpost van het Westen. Maar die visie miskent de eigen karakteris-tieken en ontwikkeling van het christendom in het Midden-Oosten. Dat zegt prof.dr. Heleen Murre-van den Berg in haar oratie op vrijdag 12 juni.

 Lees meer

 
     

Cultural Festival laat vermenging zien

 
afbeelding

Het derde Cultural Festival dat de internationale studentenvereniging ISN-R op 7 juni organiseerde, laat op zijn minst culturele vermenging zien en misschien wel verbroedering. Crossovers te over.

 
     

Leidt bijensterfte tot bestuivingscrisis?

 
afbeelding

Wereldwijd lijken imkers te kampen met het sterven van hun bijenvolken. De soms verhitte gemoederen zijn verdeeld over de oorzaak. Hoe ernstig zijn de gevolgen voor de voedselvoorziening? Studium Generale organiseert 11 juni een avond over dit thema met twee lezingen en discussie.

 Lees meer

 
     

Wereldberoemd zeventiende-eeuws luitboek uitgegeven

 
afbeelding

In de Bibliotheca Thysiana aan het Leidse Rapenburg bevindt zich het zogenoemde Luitboek van Thysius. Het is het dikste boek met luitmuziek ter wereld, met een inhoud variërend van Geneefse psalmen tot schunnige volksliedjes. Dit manuscript, dat 400 jaar lang bewaard is gebleven, is nu in facsimilevorm uitgegeven.

 Lees meer

 
     

Geesten vangen op de Indonesische televisie

 
afbeelding

Tearjerkers en horrorshows geven inzicht in de Indonesische maatschappij. Katinka van Heeren deed er onderzoek naar. Dinsdag 9 juni promoveert ze.

 Lees meer

 
     

Intercontinentale supercomputer ontrafelt de structuur van het heelal

 
afbeelding

Een internationaal team van astrofysici en computerwetenschappers onder leiding van prof.dr. Simon Portegies Zwart, is erin geslaagd een grootschalige berekening uit te voeren op twee gekoppelde super-computers. Het team gaat de grote structuren van donkere materie in kaart brengen.

 Lees meer

 
     

Eten om het eten

 
afbeelding

Binge Eating Disorder (BED) is de meest voorkomende maar minst bekende eetstoornis. Eén procent van de Nederlandse bevolking lijdt er aan. Alexandra Dingemans schreef haar proefschrift over de stoornis en onderzocht een succesvolle therapie: ‘Patiënten staan er niet langer alleen voor.’

 Lees meer