Jaargang 5, 12 mei 2009
 

BeP wint de verkiezingen

 
afbeelding

Studentenpartij BeP mag zich de winnaar van de verkiezingen noemen. BeP sleepte in de faculteitsraad Wiskunde en Natuurwetenschappen vier van de zeven zetels in de wacht. Bij de nieuwe faculteit Geesteswetenschappen haalde BeP vier van de negen zetels binnen.

 Lees meer

 
     

De speurtocht naar meer antibiotica

 
afbeelding

Streptomyceten lijken op schimmels, maar het zijn bacteriŽn die in de grond leven. Ze zijn erg populair in de biotechnologie omdat ze veel antibiotica en enzymen produceren. Met zijn Vici-project gaat Gilles van Wezel manieren zoeken om die productie te verhogen.

 Lees meer

 
     

Waarom gebeurde de IndustriŽle Revolutie niet in China?

 
afbeelding

Vier Global History toppers komen volgende week maandag en dinsdag naar Leiden op uitnodiging van geschiedenisstudenten. Ze gaan debatteren over de rol van de staat in The Rise of the West, de grote ontsnapping van Europa uit het algemene pre-industriŽle patroon. Een interview met Peer Vries, hoogleraar economische geschiedenis in Wenen.

 Lees meer

 
     

Vitaal ge- onder de loep

 
afbeelding

Het is niet het eerste wat een Nederlander zou noemen als kenmerkend voor zijn moedertaal. Toch is het een bijna uniek element: het voorvoegsel ge-. De Hongaarse Zsůfia TŠlasi promoveert dinsdag 12 mei op de historische ontwikkeling ervan en de rol in het moderne Nederlands.

 Lees meer

 
     

Razendsnelle evolutie

 
afbeelding

Sommige cichlidevissen in het Victoriameer lijken zich razendsnel aan te passen aan veranderde omstandigheden. Dr. Frans Witte van de sectie Integratieve ZoŲlogie heeft een NWO-subsidie in de wacht gesleept voor promotie-onderzoek naar de snelle veranderingen bij deze vissen.

 Lees meer

 
     

Structuur van lichtantennes in groene bacteriŽn bepaald

 
afbeelding

Een internationaal team met Leidse onderzoekers heeft de structuur bepaald van chlorofyl in chlorosomen van groene bacteriŽn. Chlorosomen zijn de lichtantennes van deze bacteriŽn.

 Lees meer

 
     

Tollend elektron op de nanometer nauwkeurig te verplaatsen

 
afbeelding

Het is een team van Leidse en Delftse onderzoekers gelukt om een enkel spinnend elektron te positioneren op een chip met een precisie van enkele nanometers. Hiermee ligt de weg open naar quantumchips met nano-elementen naar keuze. De resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde Applied Physics Letters.

 Lees meer