Jaargang 5, 28 april 2009
 

Digitale fiasco’s in de autobureaucratie

 
afbeelding

Elke burger kijkt geregeld in het digitale gezicht van de overheid. Achter dat gezicht gaat een wereld schuil van uitvoerders, registratiesystemen, applicaties en koppelingen tussen processen. Waarom het steeds vaker misgaat, toont Frans Jorna aan in zijn proefschrift.

 Lees meer

 
     

Lijken van papier-maché

 
afbeelding

Het Anatomisch theater in Museum Boerhaave is op dinsdag 28 april het toneel van een tafereel dat al jaren niet meer is waargenomen. Dr. Frans Witte geeft er zijn college Ontwikkelingsbiologie aan de hand van de papier-maché modellen van de Franse arts Auzoux.

 Lees meer

 
     

‘Duurzaamheid is bij uitstek thema voor brede universiteit’

 
afbeelding

Duurzaamheid is een complex, wetenschap-pelijk interdisciplinair, thema dat raakt aan alle schaalniveaus, van lokaal tot mondiaal. Je hoeft de universiteit maar door te wandelen of je komt het tegen in onderzoek en onderwijs. Aldus vice-rector Rietje van Dam, 7 mei in het Studium Generale.

 Lees meer

 
     

‘Tijdvakken zijn een erbarmelijk instrument’

 
afbeelding

Neerlandica Olga van Marion doet vanuit een nieuw perspectief onderzoek naar de literatuur van de Gouden Eeuw. Met haar Veni-beurs kreeg ze erkenning voor haar ideeën. ‘De middeleeuwen maakten evenals de klassieke oudheid deel uit van de literaire wereld in de vroegmoderne tijd. Hoe weten we nog niet.’

 Lees meer

 
     

Lesgeven op zijn Chinees

 
afbeelding

Dat Chinese docenten anders denken over het docentschap dan Nederlandse docenten staat wel vast. Maar wat zijn de verschillen precies en waar komen ze vandaan? Om daar achter te komen houdt Wu Wei een enquête onder Leidse universitaire docenten.

 Lees meer

 
     

Zweeds koningspaar wil inhoud

 
afbeelding

In het kader van hun staatsbezoek aan Nederland deden koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden op 22 april de Leidse universiteit aan. Het paar werd begeleid door Prins Willem Alexander en Prinses Máxima. Twee maatschappelijke thema’s stonden op het programma.

 Lees meer