Jaargang 5, 21 april 2009
 

DNA zit in rekbare spiraal gevouwen

 
afbeelding

In een Advance Online Publication in Nature Structural & Molecular Biology laten biofysicus John van Noort en anderen met een magnetisch pincet zien dat DNA gevouwen zit in flexibele spiralen van chromatine. Hierdoor kunnen enzymen bij het DNA komen die nodig zijn voor genexpressie.

 Lees meer

 
     

Nieuw in Leiden: Informatica en economie

 
afbeelding

De Leidse opleiding Informatica werd in Elsevier door studenten tot beste Informatica-opleiding gekozen. De Rotterdamse opleiding Economie viel dezelfde eer te beurt. De Universiteit Leiden biedt nu een combinatie van beide opleidingen aan: Informatica en economie.

 Lees meer

 
     

In debat over ‘compensatorisch toetsen’ en humor

 
afbeelding

De discussie is al aan de gang vóór het officiële startschot. Het gaat over ‘compensatorisch toetsen’ en ‘conditioneel herkansen’. Over sommige dingen zijn de studentenpartijen die meedoen aan de universitaire verkiezingen, die op 21 april beginnen, het roerend eens.

 Lees meer

 
     

Tussen Brussel en Den Haag

 
afbeelding

Er is geen beleidsmedewerker bij een belangengroepering die de ontwikkelingen in de Europese Unie op zijn terrein niet kent. Bij politieke partijen is dit nauwelijks het geval. Dit concludeert Edwin van Rooyen in zijn dissertatie die hij op 22 april verdedigt.

 Lees meer

 
     

Planeetvorming: stof tot nadenken

 
afbeelding

Planeetvorming is een verbazend homogeen proces dat niet geleidelijk van binnen naar buiten, maar overal gelijktijdig in een proto-planetaire schijf plaatsvindt, ontdekte Dave Lommen. Deze week promoveert hij op zijn onderzoek met verschillende telescopen naar het stof rond jonge sterren.

 Lees meer

 
     

Een week ondergedompeld in solar biofuels

 
afbeelding

De Honours Class From Solar to Fuel with Bio bestond vrijwel geheel uit de workshop Solar Biofuels from Microorganisms die eind maart/begin april ruim tachtig specialistische onderzoekers naar het Lorentz Center trok. De studenten Erica Wenker (scheikunde) en Jasper van Dobben de Bruijn (rechten) schreven een impressie.

 Lees meer

 
     

Lerarenopleiding ook voor medewerkers

 
afbeelding

De lerarenopleiding van het ICLON staat in specifieke gevallen ook open voor medewerkers van de Universiteit Leiden. Het ICLON leidt op voor alle schoolvakken behalve aardrijkskunde.

 Lees meer