Jaargang 5, 31 maart 2009
 

Arabisering is niet per se islamisering

 
afbeelding

De Arabische verovering van Egypte was geen waterscheiding. Het duurde nog eeuwen voordat de meerderheid van de inwoners moslim was. Veel sneller ging de verspreiding van de Arabische taal. Dat zegt prof.dr. Petra Sijpesteijn in haar oratie op maandag 6 april.

 Lees meer

 
     

Mannetjesputters met hoge stemmen

 
afbeelding

Als met knuppels zwaaiende woestelingen worden ze allang niet meer gezien. Maar ook het etiket van zachtzinnige vegetariërs dat ze daarna kregen opgeplakt is achter-haald, evenals het beeld van vredelievende maar weinig intelligente aaseters. Gerrit Dusseldorp promoveert donderdag op nieuwe inzichten over de neanderthalers.

 Lees meer

 
     

Duurzame energie uit fotosynthese: ‘Europa mag niet achterblijven’

 
afbeelding

Planten, algen en bacteriën zetten zonlicht om in chemische energie. In een workshop van het Lorentz Center inventariseren onderzoekers de mogelijkheden om dit proces van fotosynthese te benutten en imiteren, met het oog op een duurzame brandstofvoorziening. De vrijdagmiddag-sessie is openbaar.

 Lees meer

 
     

Eveline Crone nieuwe voorzitter Jonge Akademie

 
afbeelding

Ontwikkelingspsychologe Eveline Crone is per 1 april de nieuwe voorzitter van De Jonge Akademie, de ‘jongerenafdeling’ van de KNAW. Crone volgt juriste Janneke Gerards op. Iranist Asghar Seyed Gohrab is de nieuwe vicevoorzitter. Alle drie Leidse wetenschappers zijn even enthousiast. ‘We doen zoveel!’

 Lees meer

 
     

Gasthoogleraar leert studenten luisteren

 
afbeelding

Vrijblijvend muziekjes luisteren is er niet bij in de colleges van Katherine Preston, gasthoogleraar Muziekgeschiedenis bij Amerikanistiek. In haar colleges The History of American Popular Music en Music and Film in the United States dwingt ze studenten intensief te luisteren. En dat moeten ze geleerd krijgen.

 Lees meer

 
     

Campus Den Haag komt met Summer School

 
afbeelding

Campus Den Haag biedt deze zomer vijf cursussen aan over actuele onderwerpen op het gebied van internationaal strafrecht, terrorisme & contraterrorisme, Europa en de Europese Unie, good governance in Afrika en internet governance.

 Lees meer