Jaargang 5, 17 maart 2009
 

Grafeen is een raspaard dat getemd moet worden

 
afbeelding

Elektronen in grafeen gedragen zich als lichtdeeltjes; ze hebben geen massa en gaan overal doorheen. Heel handig als je droomt over nano-elektronica. Maar je moet ze wel in goede banen leiden. Carlo Beenakker gaat onderzoeken hoe. Hij kreeg er een ERC Advanced Grant voor van 1,5 miljoen euro.

 Lees meer

 
     

Miljoenen mensen te helpen met nieuwe synthetische huidcrème

 
afbeelding

Onderzoekers zijn erin geslaagd de meest natuurlijk huidcrème die er bestaat, na te maken. Met behulp van de ‘DUBBLE bundellijnen’ in Grenoble analyseerden ze de samenstelling en de structuur van vernix caseosa – de huidcrème die pasgeborenen bedekt. Robert Rißmann promoveert dinsdag 17 maart.

 Lees meer

 
     

‘Prof. Mummery heeft toegezegd!’

 
afbeelding

Studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen organiseerden samen met het LUMC op 13 en 14 maart Leiden International (bio)Medical Student Conference (LIMSC), met maar liefst 700 deelnemers. Mede-organisator en student Geneeskunde Femke Groen hield voor de Nieuwsbrief een dagboek bij.

 Lees meer

 
     

De betrouwbaarheid van de berichtgeving

 
afbeelding

Op Nieuwscheckers.nl controleren studenten van de Praktijkstudie Journalistiek en Nieuwe Media de feiten in het nieuws. Kloppen de cijfers, wat is er precies gezegd, hoe betrouwbaar zijn de bronnen? Over één ding zijn ze het eens: een fout is zo gevonden.

 Lees meer

 
     

Drie Rubicons voor Leiden

 
afbeelding

Twee jonge onderzoekers komen naar Leiden om hier hun onderzoek voort te zetten, en één gaat vanuit Leiden naar een prestigieus onderzoeksinstituut in Londen. NWO heeft hen hiervoor een Rubiconsubsidie toegekend.

 Lees meer

 
     

Oriëntatiedag trekt veel scholieren

 
afbeelding

‘Ik vond het erg goed dat de Oriëntatiedag ook gericht was op interessegebieden. Het was heel originele voorlichting, naar mijn mening beter dan de ‘normale’ open dagen.’ Dat schrijft een van de bezoekers van de Oriëntatiedag op zaterdag 14 maart na afloop in de enquête.

 
     

Miniaturist Davlat Toshev exposeert in Oude UB

 
afbeelding

In de Oude UB zijn van 24 maart tot en met 29 april miniaturen en kalligrafieën te zien van Davlat Toshev. Toshev leeft in Boechara en is miniaturist in de zesde generatie. Iraniste Gabrielle van den Berg opent de expositie.

 Lees meer