Jaargang 5, 3 februari 2009
 

Ewine van Dishoeck toont nieuwe werelden in Diesoratie

 
afbeelding

Haar vakgebied is de Moleculaire astrofysica, en daarin mag ze zich de meest geciteerde wetenschapper noemen. In het jaar van de astronomie kan het dus niet anders dan dat zij de diesrede houdt in de universiteit met het oudste sterrenkundig instituut ter wereld. Over de nieuwste ontwikkelingen in het vak, dat natuurlijk wel.

 Lees meer

 
     

‘Trek eerst een bedenkelijk gezicht’

 
afbeelding

Hoogleraar Mediarecht Wouter Hins heeft een tip voor studenten die tentamen bij hem doen. ‘Trek eerst een bedenkelijk gezicht als je een vraag wordt gesteld, en zeg dan: dat hangt ervan af. Dan zit je altijd goed.’ In zijn vak gaat het altijd om complexe dilemma’s. Oratie vrijdag 6 februari.

 Lees meer

 
     

Flexibele verkeersopvatting reguleert maatschappelijk verkeer

 
afbeelding

‘Technologische, sociale en maatschappe-lijke ontwikkelingen vragen om flexibel recht’, zegt docent civielrecht Pauline Memelink. ‘Het is de vraag hoe we het recht in deze snel veranderende wereld bij de tijd houden, zonder dat de rechter willekeurig oordeelt.’ Donderdag 5 februari verdedigt ze haar proefschrift.

 Lees meer

 
     

Negen lezingen rond de evolutietheorie

 
afbeelding

‘De evolutietheorie is gewoon keiharde logica’, zegt Bas Haring. ‘Het is een redenering op basis van drie observaties: organismen zijn allemaal een beetje verschillend, eigenschappen zijn erfelijk, het leven is een tranendal.’ Woensdag start Studium Generale een lezingencyclus naar aanleiding van het Darwinjaar.

 Lees meer

 
     

Eeuwenoude brieven geven eindelijk inhoud prijs

 
afbeelding

Een brief met ingevouwen haarlok verzonden vanaf Sint Eustatius naar de geliefde thuis, lag eeuwenlang ongeopend in een Londens archief. Onlangs opende prof.dr. Marijke van der Wal deze gekaapte brief – een van de bijna 38.000. De activiteiten van haar onderzoeksprogramma komen vanaf deze week online.

 Lees meer

 
     

Rank or be ranked

 
afbeelding

Op 6 en 7 februari organiseert het International Office van de Universiteit Leiden voor de derde keer een internationaal symposium over ranking. ‘Ranking is een spel’, zegt dr. Robert Coelen, directeur van het International Office. ‘Maar er zit niks anders op dan meedoen.’

 Lees meer