Jaargang 5, 27 januari 2009
 

Bčta-inzicht rukt op in de rechtszaal

 
afbeelding

Lucia de B. werd in 2002 mede op grond van kansberekening vervolgd voor dertien moorden en vijf pogingen daartoe. Nieuwe ontwikkelingen in de natuurwetenschap dringen meer en meer door in de rechtszaal. Maar leidt dit tot beter bewijs?

 Lees meer

 
     

Eredoctor Susan Fiske middelpunt van colloquium over stereotypering

 
afbeelding

De dag na de benoeming van prof.dr. Susan Fiske tot eredoctor tijdens de diesviering, organiseert de Faculteit der Sociale wetenschappen een colloquium rond deze psycholoog. Voor het klassieke probleem van stereotypering worden nieuwe methoden van onderzoek gepresenteerd.

 Lees meer

 
     

‘De overheid moet niet proberen onderzoek te sturen’

 
afbeelding

‘Het onderzoek in Nederland is kwalitatief goed, maar de baten blijven achter bij de verwachting. De overheid gaat dan harder duwen om het onderzoek meer te richten op praktisch nut. Maar ook dat werkt niet als verwacht’, stelt prof.dr. Frans van Lunteren. Vrijdag houdt hij zijn oratie.

 Lees meer

 
     

Schrijven op het plastic van de oudheid

 
afbeelding

Op een Engels landgoed duikt een kist met beschreven potscherven op. Een groep Leidse papyrologen zet zich aan het ontcijferen en beschrijven van de ‘ostraka’ afkomstig van het eiland Elephantine in de Nijl nabij Aswan. Welke omzwervingen hebben ze gemaakt en welk verhaal vertellen ze?

 Lees meer

 
     

Literatuur in bioscoop en theater

 
afbeelding

Dinsdag 10 februari start een nieuwe serie lezingen over schrijvers, film en theater van Studium Generale in samenwerking met het LAKtheater en de Leidse Schouwburg. De eerste lezing is een uitgestelde en gaat over over For Whom the Bell Tolls van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway.

 Lees meer

 
     

De ideale maten van een pre-Romeins model

 
afbeelding

Pompeji kende al de eenheidsworst van Vinex-wijken. Pre-Romeinse atriumhuizen vertoonden ook opvallend veel gelijkenis-sen. Noor van Krimpen analyseerde de maten van hofhuizen. De afwijkingen van het vaste stramien, vertellen veel over de sociale betekenis van de huizen van de elite. Ze promoveert 4 februari.

 Lees meer