Jaargang 5, 13 januari 2009
 

Het geheim van Obama's toespraken

 
afbeelding

Wat maakt Barack Obama zo'n succesvol spreker? Waardoor krijgt Geert Wilders zijn collega’s in de Kamer zo makkelijk op de kast? Op de conferentie Rhetoric in Society, 21-23 januari, staan ondermeer analyses van de welsprekendheid van deze politici op het programma.

 Lees meer

 
     

‘De collectie is de ruggengraat van het museum’

 
afbeelding

‘Verlies je als museum niet in de ambitie steeds meer bezoekers te trekken. Je kunt de objecten in je collectie maar één keer laten verslonzen of wegdoen’, waarschuwt Dirk van Delft. Vrijdag 16 januari houdt de hoogleraar Materieel Erfgoed van de Natuurwetenschappen zijn oratie.

 Lees meer

 
     

Nevenwerkzaamheden Leidse hoogleraren openbaar

 
afbeelding

De nevenwerkzaamheden van de Leidse hoogleraren zijn kort geleden toegevoegd aan hun profiel op de zogenoemde professorensite, te bereiken via de homepage van de universiteit. De openbaarmaking past bij de toegenomen maatschappelijke vraag naar transparantie.

 Lees meer

 
     

Universiteit verzekert continuďteit in streven naar diversiteit

 
afbeelding

‘Wij willen ook voor allochtone studenten een aantrekkelijk universiteit zijn’, zegt prof.dr. Rietje van Dam, vice rector. Daarom draagt de Universiteit Leiden zowel in 2009 als in 2010 € 75.000 bij aan de verdere ontwikkeling van de diversiteit van de studentenpopulatie.

 Lees meer

 
     

Domper had de pest aan koepokvaccin

 
afbeelding

Meer dan achthonderd pagina’s telt het proefschrift over de confrontatie tussen het vroege protestantse Réveil en de Verlichting in Nederland, waarop vader Arend (1944) en zoon Michiel (1971) Kagchelland 15 januari promoveren. Verrassend hoogtepunt is een beschrijving van de strijd tegen koepokvaccinatie.

 Lees meer

 
     

Tjalie Robinson, biografie van een Indo-schrijver

 
afbeelding

Schrijven zoals je praat. Dat was volgens Tjalie Robinson het geheim. In directe spreekstijl, maar zonder stoplappen of onderbrekingen. In ‘Piekerans van een straatslijper’ riep hij de sfeer op van zijn zwerftochten over straat en beschreef hij bijzondere gewone mensen die hij daar tegenkwam.

 Lees meer