Jaargang 4, 25 november 2008
 

Nieuwe interpretatie Kamasoetra

 
afbeelding

Dat de Kamasoetra geen doeboek is, vertelde Herman Tieken al eerder aan de nieuwsbrief. Pas toen hij zijn vertaling af had, zag hij wat geen enkele indoloog tot dusver had gezien. Het is een persiflage op een vorstenspiegel. Het boek verscheen vorige week. 

 Lees meer

 
     

Het recht op slaafvrije chocolade

 
afbeelding

Wat hebben de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het burgerlijk recht, de ‘waardencatalogus’ van minister Guusje ter Horst, en maatschappelijk ondernemen met elkaar te maken? Alles, meent Alex Geert Castermans, hoogleraar Burgerlijk recht. Vrijdag 28 november houdt hij zijn oratie.

 Lees meer

 
     

Cleveringa in Château de Crémat

 
afbeelding

‘Een Cleveringalezing is een serieuze zaak en geeft de deelnemers veel vermaak.’ Dirk van Delft, hoogleraar Materieel erfgoed van de Natuurwetenschappen en een van de 30 wetenschappers die een Cleveringalezing hielden, toog naar Nice. Op een heus wijn-kasteel sprak hij over de driehoek Einstein – Debye – Cleveringa.

 Lees meer

 
     

Religie beïnvloedt wat mensen zien

 
afbeelding

Calvinisten hebben meer aandacht voor detail dan atheïsten. Dat blijkt uit onderzoek geleid door psycholoog Lorenza Colzato. Ze is de eerste die aantoont dat religie via onbewuste en automatische processen invloed kan hebben op hoe mensen de wereld waarnemen.

 Lees meer

 
     

Eerste Leidse diploma’s ‘Basiskwalificatie Onderwijs’ zijn uitgereikt

 
afbeelding

De zes docenten die op 19 november de eerste onderwijsdiploma’s van de Universiteit Leiden uitgereikt kregen, voldeden ruim aan de normen. Ze beheersten hun professie en hoefden zich niet bij te scholen. Drie docenten kwamen van Sociale Wetenschappen, drie van Geesteswetenschappen.

 Lees meer

 
     

Op reis met de minister

 
afbeelding

Op 24, 25 en 26 november brengt minister Verhagen een bezoek aan Marokko en Algerije. Zes jonge professionals gaan met hem mee. De Leidse promovendus rechtsfilosofie Thierry Baudet is een van hen. Lees hier zijn verslag van de eerste dag.

 Lees meer

 
     

ULCN gaat wachtwoorden laten verlopen en aanscherpen

 
afbeelding

Met ingang van 12 januari 2009 moeten alle wachtwoorden van alle ULCN-accounts voldoen aan aangescherpte regels.

 Lees meer