Jaargang 4, 18 november 2008
 

Een kwestie van ‘decency’

 
afbeelding

Mensen met moed zijn er genoeg, maar mensen met burgermoed, dat is een ander verhaal, stelt prof.dr. Ian Buruma in de Cleveringa-oratie die hij woensdag 26 november uitspreekt. Cleveringa zelf is een goed voorbeeld. Vaak echter komen mensen met burgermoed buiten de gemeenschap te staan.

 Lees meer

 
     

Leidse Genomics Centra winnen NGI Valorisation Award van 1 miljoen

 
afbeelding

Vijf Genomics Centra van het Netherlands Genomics Inititiative waarvan het LUMC of de Universiteit Leiden penvoerder zijn, hebben vorige week de eerste NGI Valorisation Award gewonnen van 1 miljoen euro. Prof.dr. Gert-Jan van Ommen, directeur van het Centre for Medical Systems Biology, nam de prijs in ontvangst.

 Lees meer

 
     

Recht en literatuur: een saai lijstje van spannende boeken

 
afbeelding

‘Alleen door het lezen van literatuur maken juristen zich de verbeeldingskracht eigen die ze in huis horen te hebben’, vindt hoogleraar Burgerlijk recht Hans Nieuwenhuis. Hij geeft het keuzevak Recht en literatuur. Op 19 december in ingedikte vorm ook als PAO-cursus.

 Lees meer

 
     

HOPE maakt studenten warm voor ondernemerschap

 
afbeelding

Op woensdag 12 november vond in de Cruise Terminal in Rotterdam de officiële opening van het ondernemerschaps-programma HOPE plaats. In dit Holland Program on Entrepreneurship werken de drie Zuid-Hollandse universiteiten samen aan het bevorderen van ondernemerschap en ondernemingslust onder studenten. 

 Lees meer

 
     

Pleegzorg voor chimpansees werkt

 
afbeelding

In een uniek experiment in het Yerkes primatencentrum in Atlanta hebben de Leidse pedagogen Rien van IJzendoorn en Marian Bakermans-Kranenburg en collega’s van de Universiteit van Portsmouth aangetoond dat jonge chimpansees veel profijt hebben van vier uur per dag persoonlijke aandacht. De onderzoekers verwachten hetzelfde effect bij kinderen.

 Lees meer

 
     

Hoe Nederlandse literatuur in het buitenland ontvangen wordt

 
afbeelding

‘Nederlandse literatuur is in Duitsland vrij populair’, zegt Olf Praamstra, ‘maar niet grote schrijvers als Hermans en Reve. Op een Duitstalige Nederlandse literatuurgeschiedenis staat een foto van Nooteboom, dat is hier ondenkbaar. Bij ons is hij niet zó groot.’ Vrijdag houdt Praamstra zijn oratie.

 Lees meer

 
     

Topjaar voor Hortus botanicus

 
afbeelding

Met de komst van het Leidse echtpaar Lodder, passeerde de Hortus botanicus vanmiddag de grens van 90.000 bezoekers in 2008. Mevrouw Lodder nam een boek en een boeket in ontvangst. De rector, de prefect en de wetenschappelijk directeur vormden het ontvangstcomité.

 Lees meer

 
     

P&O Nieuws 18 november 2008

 
afbeelding

Gewijzigde vakantieregeling: maximaal 120 vakantie-uren meenemen naar het volgende kalenderjaar.

 Lees meer