Jaargang 4, 11 november 2008
 

Nieuw in Leiden: Econophysics!

 
afbeelding

De financiële markten bestuderen met behulp van bčta-instrumentarium als waren ze een natuurverschijnsel. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gebeurt het al. En straks ook in Leiden. Het levert een nieuw type handel in financiële producten op. ‘Goed voor de economie.’

 Lees meer

 
     

Waarom steeds minder ministers aftreden

 
afbeelding

‘De minister moet aftreden.’ Deze oproep wordt steeds vaker gehoord, terwijl het hoe langer hoe minder gebeurt. Hoe dat kan? Directeur-generaal bij Justitie Robert Visser zocht het uit. Promotie 13 november.

 Lees meer

 
     

Tussen uiterst gesloten en toegankelijk

 
afbeelding

‘Niets nieuws onder de zon’, zegt Mark Meadow in zijn oratie die hij vandaag houdt. ‘De instellingen die kennis voortbrengen, beschermen en verspreiden hebben vanaf de vijftiende eeuw altijd al een spanningsveld tussen in- en uitsluiting, toegankelijkheid en beveiliging als integraal onderdeel gekend.’

 Lees meer

 
     

‘Het spirituele is voor mij geen warm bad’

 
afbeelding

Marcel Cobussen, universitair docent muziekfilosofie en cultuurtheorie aan de Academie der Kunsten, schreef een boek over spiritualiteit en muziek. Van ‘Hotel California’ van The Eagles tot de experimentele jazz van de late John Coltrane, en van Schumann tot de Libanese oud-speler Rabih Abu Khalil.

 Lees meer

 
     

Sociaal-culturele antropologie veel ouder dan gedacht

 
afbeelding

De multiculturele achtergrond van Duitstalige onderzoekers in achttiende eeuws Rusland vormt de basis van de sociaal-culturele antropologie. Hun etnologische manier van denken ontwikkelde zich al in de achttiende eeuw, stelt Han Vermeulen. In zijn proefschrift plaatst hij ze in hun historische en politieke context.

 Lees meer