Jaargang 4, 4 november 2008
 

Kennismigrant Christa Tobler is casus in eigen oratie

 
afbeelding

Christa Tobler, hoogleraar Europees Recht, heeft de Zwitserse nationaliteit. Ze is daardoor, in EU-termen, een ‘persoon met nationaliteit van derde land’. In haar oratie van vrijdag 7 november gebruikt ze zichzelf als casus om de ontwikkelingen in het recht van de Europese Gemeenschap te schetsen rond deze ‘derde-landers’.

 Lees meer

 
     

Jaar ’47: ‘Eens een Leienaar, altijd een Leienaar’

 
afbeelding

Allemaal zijn ze rond de tachtig, de mannen die zich op 1 november 2008 in het Academiegebouw verzamelen. Allemaal kwamen ze in 1947 aan in Leiden en zijn lid van Minerva. Ze komen kijken wat de Universiteit Leiden met hun schenking heeft gedaan.

 Lees meer

 
     

Geschapen uit goddelijk zweet, speeksel of zaad

 
afbeelding

Op 12 december legt Mineke Schipper haar hoogleraarschap interculturele literatuur-
wetenschap neer. Daarvoor geeft ze een collegereeks bij Studium Generale over de oorsprong van de wereld en de mensheid in scheppingsverhalen: ‘Oorsprongsmythen zijn allerminst achterhaald. Hun echo's klinken nog altijd door in de menselijke verhoudingen.’

 Lees meer

 
     

Integratieproblematiek is van alle tijden

 
afbeelding

Integratie verloopt nooit soepel en neemt altijd minstens drie generaties in beslag, stellen Herman Obdeijn en Marlou Schrover in hun boek ‘Komen en gaan’ dat vorige week verscheen. De overheid bemoeilijkt zelf de integratie door het eigene van groepen migranten te benadrukken.

 Lees meer

 
     

De Historische Canon van Leiden: anders dan andere

 
afbeelding

Veel gemeenten hadden er al een, dus kon Leiden niet achterblijven met een eigen historische canon. Maar: de Leidse Canon is anders dan andere, belooft redacteur Rudi van Maanen, hoogleraar Stadsgeschiedenis. Tijdens de Leidse Geschiedenis Dag, op 8 november, wordt het eerste exemplaar overhandigd aan minister Plasterk.

 Lees meer