Jaargang 4, 7 oktober 2008
 

Een hersenpan vol tegenstrijdigheden

 
afbeelding

Hoe werken puberhersens, en vooral: hoe werken ze samen? Ontwikkelingspsychologe Eveline Crone schreef een boek over de onevenwichtige groei van de puberhersens. Over de complexe relatie tussen het lerende, het emotionele, het creatieve en het sociale brein van de puber. Medio volgende week ligt het in de boekhandel.

 Lees verder

 
     

‘Beperkt publiek draagvlak voor Uruzgan zorgelijk’

 
afbeelding

De steun onder de Nederlandse bevolking voor de militaire uitzending naar Afghanistan is beperkt. Zorgelijk, vindt prof.dr. Jan van der Meulen. ‘Bij een volgende missie zou de politiek van meet af aan sterker moeten investeren in het publieke draagvlak’, stelt hij in zijn oratie op 10 oktober.

 Lees verder

 
     

Zonnebaden rondom jonge sterren

 
afbeelding

De ultraviolette straling die ontstaat bij de vorming van nieuwe sterren verwarmt aanzienlijk grotere hoeveelheden gas en stof dan tot nu toe werd aangenomen. Het kosmische zonnebad voorkomt dat de wolk verder ineenstort en beďnvloedt de chemische evolutie rondom lagemassa-
sterren zoals onze eigen zon.

 Lees verder

 
     

Onderzoeker/uitvinder profiteert van opbrengst uit kennisexploitatie

 
afbeelding

Een onderzoeker/uitvinder krijgt een derde deel van de netto-inkomsten uit de kennisexploitatie van zijn onderzoek, tot maximaal € 1 miljoen. Dit staat in de Instructie werken voor/met derden van de Universiteit Leiden. Hierin zijn alle regels rond werken voor en met derden gebundeld.

 Lees verder

 
     

Koffie en de ziekte van Parkinson

 
afbeelding

Vrijwel iedereen die geneesmiddelen probeert te ontwerpen gebruikte tot nu toe modellen die wel eens ongeschikt zouden kunnen blijken. Dat is de ontnuchterende en tegelijk belangrijke ontdekking waarover twee Leidse onderzoekers afgelopen week in Science Express publiceerden.

 Lees verder