Jaargang 4, 23 september 2008
 

Rond je twaalfde ga je anders leren

 
afbeelding

Kinderen van acht hebben een radicaal andere leerstrategie dan kinderen van twaalf en volwassenen. Dit is te zien op fMRI-scans van de hersenen. Achtjarigen leren vooral van positieve feedback. Twaalfjarigen en volwassenen kunnen juist veel met negatieve feedback.

 Lees verder

 
     

Faculteit der Geesteswetenschappen feestelijk geopend

 
afbeelding

Met de presentatie van de brochure Vensters op de wereld opende op 23 september decaan Wim van den Doel de Faculteit der Geesteswetenschappen. Van den Doel: ‘Zonder deze vensters, zonder de geesteswetenschappen, zouden we in het duister tasten en zouden we overmeesterd worden door de angst voor het vreemde.’

 Lees verder

 
     

Junior Science Lab ook open voor vwo en havo

 
afbeelding

Het Junior Science Lab in de Gorlaeus Laboratoria, waar oorspronkelijk vooral klassen van basisscholen proefjes kwamen doen, wordt nu ook toegankelijk gemaakt voor vwo- en havo-klassen. Zes Leidse scholen gaan hier gebruik van maken. Hun docenten worden er ook beter van. Aftrap: vandaag, 23 september.

 Lees verder

 
     

Het mysterie van het Kondo-effect ontrafeld

 
afbeelding

Leids fysicus Sander Otte heeft samen met een onderzoeksteam van IBM in Californië een doorbraak bereikt in het begrijpen van een fascinerend fundamenteel wetenschap-
pelijk fenomeen: het Kondo-effect. Hierbij gedragen heel veel deeltjes zich als één kwantummechanisch geheel. De ontdekking staat deze maand in Nature Physics.

 Lees verder

 
     

Herdenken, herinneren en vergeten

 
afbeelding

‘Herdenken, herinneren en vergeten’ is het thema van de 3 Octoberlezing van dit jaar. Prof.dr. Judith Pollmann laat in haar lezing zien waarom sommige Leidenaren een heldenrol in de herinneringen kregen en anderen werden vergeten. Zondagmiddag 28 september in het Kamerlingh Onnesgebouw.

 Lees verder

 
     

Dag van de Talen

 
afbeelding

Hoeveel talen spreken ze in Indonesië? Bestaat er een land Swahilië? Op de Dag van de Talen, 26 september, gaan Leidse docenten antwoord geven op deze en andere vragen aan leerlingen uit groep 8 en de brugklas. Ze geven hun lessen op het Rijnlands Lyceum.

 Lees verder

 
     

StuKaFest zoekt man, en kamer voor een avond

 
afbeelding

De studentenkamer voor één avond als podium voor muziek, cabaret, toneel of mime. Het Studentenkamerfestival – StuKaFest – is al jaren een hit in zes studentensteden. Nu ook in Leiden. Het bestuur zoekt aanvulling met nog een man, en studentenkamers voor de optredens.

 Lees verder