Jaargang 4, 16 september 2008
 

Digitale patiëntenvoorlichting op maat is sneller en effectiever

 
afbeelding

Individuele computergegenereerde voorlichting over het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen is twee keer zo effectief als standaardvoorlichting. Dat blijkt uit onderzoek van psychologe Geeske Brecht ten Wolde. Op donderdag 18 september verdedigt zij haar proefschrift.

 Lees meer

 
     

Ordinair straatgeweld of ondermijning van de democratie?

 
afbeelding

Westerse democratieën reageren verschillend op nationale bedreigingen, ook al zijn ze gebonden aan dezelfde internationale verdragen en ervaren ze op bepaalde momenten vergelijkbare bedreigingen. Met een Vidi-subsidie gaat historicus Beatrice de Graaf onderzoeken hoe die verschillen te verklaren zijn.

 Lees meer

 
     

Snuivende studenten onderschatten gevolgen cocaïnegebruik

 
afbeelding

XTC is uit, coke is in. Een zorgelijke trend, vindt psychologe en Veni-winnares Lorenza Colzato. ‘Veel jongeren denken dat het geen kwaad kan om af en toe een lijntje cocaïne te snuiven, maar mijn onderzoek wijst het tegendeel uit.’

 Lees meer

 
     

Jonge Akademie wil gevestigde orde opschudden

 
afbeelding

De Jonge Akademie van de KNAW wil de wetenschappelijke wereld een beetje opschudden zodat jongere wetenschappers hun talent tot volle wasdom kunnen brengen. Woensdag 17 september houdt de Jonge Akademie haar ledenvergadering in Leiden.

 Lees meer