Jaargang 4, 19 augustus 2008
 

Tijdens EL CID is de stad van de studenten

 
afbeelding

‘Op 3 oktober is de stad van de Leidenaren, maar in de EL CID-week is de stad van de studenten.’ Zo stond het in ¿Que Pasa?, het dagblad van de EL CID, en zo was het maar net.

 Lees verder en bekijk foto's en video

 
     

Marijn Franx gaat vroegste sterrenstelsels bekijken

 
afbeelding

Met zijn ERC Advanced Grant van 1,5 miljoen euro gaat astronoom prof.dr. Marijn Franx sterrenstelsels bekijken die 13 miljard jaar geleden hun licht uitzonden. Dat is een half miljard jaar na de oerknal. Nieuwe telescopen en camera’s voor het nabij-infrarood gaan dit mogelijk maken.

 Lees verder

 
     

Verfmoleculen als verklikkers in zachte materialen

 
afbeelding

Tussen vaste stoffen en vloeistoffen zit een hele wereld. Over die vreemde wereld, die van de zachte materie, is nog niet veel bekend. Moleculair fysicus prof.dr. Michel Orrit, heeft dus een missie. Daarvoor heeft hij een Advanced Grant van de European Research Council gekregen.

 Lees verder

 
     

Hoe erg zijn metalen in het milieu eigenlijk?

 
afbeelding

Voorspellingen over de schadelijke effecten van metalen in het milieu kloppen niet altijd met metingen in het veld. Met een VENI-subsidie gaat milieubiologe Martina Vijver uitzoeken hoe dat komt. 'Grote kans dat dieren en planten minder last hebben van metaalverontreiniging dan wij denken.'

 Lees verder

 
     

Vier Mozaïeksubsidies voor Leiden

 
afbeelding

Vier van de 24 Mozaïeksubsidies voor jonge talentvolle allochtone afgestudeerden gaan naar Leidse aanvragers. Een Mozaïek-
subsidie bedraagt 180.000 euro waarmee een afgestudeerde promotieonderzoek kan bekostigen. NWO en het ministerie van Onderwijs verstrekken de subsidies.

 Lees verder