Jaargang 4, 5 augustus 2008
 

Gebruik van melk 3000 jaar ouder dan gedacht

 
afbeelding

Het gebruik van koeienmelk voor directe consumptie, kaas, boter en yoghurt lijkt een oer-Hollandse traditie. Toch waren het de Syriërs die achtduizend jaar geleden voor het eerst een rund molken. Dat ontdekte een groep archeologen. In Nature van 7 augustus berichten ze erover.

 Lees verder

 
     

’s Zomers zwoegen op het Avestisch, het Vedisch en het Sogdisch

 
afbeelding

Ruim twintig studenten luisteren doodstil naar wat dr. Michiel de Vaan, docent Indo-Europees, uitlegt over de grammatica van het Avestisch. De studenten zijn uit alle windstreken naar Leiden gekomen voor de Leiden Summer School in Languages and Linguistics.

 Lees verder

 
     

De Veni- en Vidi-subsidies zijn toegekend

 
afbeelding

De Universiteit Leiden heeft dertien van de 116 Veni-subsidies gekregen. Bij de Vidi-subsidies gingen zes van de 81 toekenningen naar Leiden. Opvallend is dat maar liefst vier van de zes Vidi-subsidies voor het onderzoeksgebied van Geesteswetenschappen zijn.

 Lees verder

 
     

Oerslang had giftand achterin de bek

 
afbeelding

Sommige soorten slangen hebben giftanden voorin de bek, andere achterin. De oor-
sprong en evolutie van giftanden op die verschillende plaatsen vormt een oud dis-
puut onder evolutiebiologen. Een team onder leiding van Leidse onderzoekers schept helderheid in een coverstory in Nature van 31 juli.

 Lees verder

 
     

UFB, ICLON en CWTS naar het Willem Einthovengebouw

 
afbeelding

In het parkachtige Boerhaavekwartier beschijnt de zon de tientallen jaren oude bomen, en een haan met kippen. Al sinds jaar en dag scharrelt er een koppel rond. Verhuisauto’s laden bij het Willem Einthovengebouw de dozen van UFB, ICLON of CWTS uit.

 Lees verder