Jaargang 4, 15 april 2008
 

Gehechtheid en genen beschermen kind tegen angst

 
afbeelding

Een spreekbeurt houden spannend? Een angstig temperament hoeft niet fataal te zijn. Als je maar veilig gehecht bent aan je ouders en over de juiste genen beschikt. Pedagoge Renske Gilissen onderzocht waarom het ene kind in een spannende situatie meer angst ervaart dan het andere.

 Lees verder

 
     

Wonen in het ziekenhuis

 
afbeelding

Kamers met wc, douche, keuken en inter-
netaansluiting in een historisch pand met ruime binnentuin, midden in de binnenstad. Vrijdag 11 april werd het voormalig Sint Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht offi-
cieel heropend. Het pand telt 205 kamers voor buitenlandse studenten, gastdocenten en expats.
 

 
     

DiabetespatiŽnt meest gebaat bij maagverkleining

 
afbeelding

Maagverkleining met omlegging van een deel van de darm is de meest effectieve therapie voor type 2 diabetespatiŽnten. Van hen is 70 tot 80% binnen vier weken na de ingreep diabetes-vrij. Dat zegt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl vandaag in zijn oratie.

 Lees verder

 
     

Nederlands aandeel in de slavenhandel groter dan gedacht

 
afbeelding

Smokkelschepen hadden in de achttiende eeuw een veel groter aandeel in de Neder-
landse goederen- en slavenhandel tussen Afrika en Amerika dan tot nu toe werd aangenomen, heeft Ruud Paesie berekend. Op 17 april promoveert hij op een onder-
zoek naar deze 'lorrendraaiers'.

 Lees verder

 
     

Grootse collectie Koreaanse films naar Leiden

 
afbeelding

De Opleiding Koreaanse Taal en Cultuur heeft een grote Koreaanse subsidie in de wacht gesleept. Met deze subsidie wordt de bibliotheek een van de best toegeruste bibliotheken ter wereld buiten Korea op het gebied van Koreaanse film.

 Lees verder