Jaargang 4, 25 maart 2008
 

'Neem lichamelijke klachten van kinderen serieus'

 
afbeelding

EÚn op de vier kinderen heeft lichamelijke klachten; voor 90% daarvan is geen me-
dische oorzaak aan te wijzen. Aanstellerij? Psychologe Francine Jellesma denkt daar anders over. 'Kinderen met lichamelijke klachten zitten vaak ook geestelijk niet lekker in hun vel en verdienen serieuze aandacht.'

 Lees verder

 
     

Leidse archeologiestudenten doen grafvondsten in Sakkara

 
afbeelding

Twee Leidse archeologiestudenten gingen mee naar de opgraving in Sakkara, een begraafplaats bij de oude Egyptische hoofdstad Memphis. Ze hadden beiden de leiding over een stukje van de opgraving. De een vond een stele, de ander een scarabee.

 Lees verder

 
     

Kasia Kroczek mist Polen niet erg meer

 
afbeelding

De Poolse masterstudent Kasia Kroczek (34) is genomineerd voor de ECHO Award, een jaarlijkse stimuleringsprijs voor allochtone topstudenten. 'Ik kwam naar Nederland met veel vooroordelen over seks, drugs en rock 'n roll, maar eigenlijk zijn jullie best ouderwets en gereformeerd.'

 Lees verder

 
     

Geen ontwikkelingssamenwerking, maar welbegrepen eigenbelang

 
afbeelding

'Een duurzame samenleving zonder vaccins is niet mogelijk', stelt Ben van der Zeijst. 'Het is na´ef om te denken dat er nooit meer een nieuw virus zal komen. Daar moet je dus op voorbereid zijn.' Vrijdag 28 maart houdt hij zijn oratie.

 Lees verder

 
     

Na 50 jaar helderheid over glasvorming

 
afbeelding

Als er iets helder moet zijn is het glas. Maar hoe glas wordt gevormd begrijpt niemand precies. Leidse fysici hebben nu op moleculair niveau voor een doorbraak gezorgd in het doorgronden van het proces van glasvorming, dat al vijftig jaar voor discussie zorgt.  

 Lees verder

 
     

Muziek voor de wereldburger

 
afbeelding

Sinds de jaren '60 is in de geschiedenis voor het eerst sprake van echte samenwerking tussen westerse en niet-westerse musici. Maar in het etnomusicologische onderzoek blijft de muziekpraktijk ook nu nog vaak buiten beeld. Joep Bor wil daar verandering in brengen. Vandaag houdt hij zijn oratie.

 Lees verder