Jaargang 4, 19 februari 2008
 

Hoe kunnen oorlogsslachtoffers hun recht halen?

 
afbeelding

Prof.dr. Liesbeth Zegveld buigt zich over juridische stappen tegen de Nederlandse staat op verzoek van burgerslachtoffers van luchtaanvallen in Uruzgan. Als hoogleraar wil ze de procedures van rechtsherstel voor oorlogsslachtoffers fundamenteel door-
denken. Vrijdag houdt Zegveld haar oratie.

 Lees verder

 
     

Dirk van Delft wil collecties verrijken door samenwerking

 
afbeelding

Dr. Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave is per 15 februari benoemd tot hoogleraar Materieel erfgoed van de Natuurwetenschappen. Van Delft wil de rijke collecties van het museum integreren in het onderzoek en onderwijs aan de universiteit.

 Lees verder

 
     

'Pijnstillers veroorzaken chronische hoofdpijn'

 
afbeelding

'De belangrijkste oorzaak van chronische hoofdpijn is het overmatig gebruik van pijnstillers', zegt Natalie Wiendels. 'Daarom zou je bij iedere reclame voor pijnstillers een waarschuwingsblok moeten zetten, net als bij sigaretten'. Woensdag verdedigt ze haar proefschrift.

 Lees verder

 
     

Pionieren met oud-DNA

 
afbeelding

De techniek van het oud-DNA-onderzoek is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Als een van de weinige archeolo-
gen maakt Eveline Altena gebruik van deze mogelijkheden. Op 22 februari vindt het eerste Nederlandse congres over DNA en archeologie plaats.

 Lees verder

 
     

De speurtocht naar het oudste Nederlands

 
afbeelding

Haast iedereen kent wel het liefdesliedje Hebban olla uogala.. Dit zinnetje is onmis-
kenbaar Oudnederlands, maar is het ook het oudste Nederlands? Prof.dr. Arend Quak weet zeker van niet. Vandaag houdt hij zijn oratie bij de aanvaarding van de leerstoel Oudgermaanse filologie.

 Lees verder

 
     

Tien jaar Proefstuderen in Leiden

 
afbeelding

'Alle moeilijke vragen worden op mij afgeschoven', zegt de minister-president en hij kijkt er niet gelukkig bij. Op 14 februari vierde het Proefstuderen bij de Universiteit Leiden zijn tiende verjaardag met 1.233 vwo-leerlingen. Bestuurskunde zette een simulatiespel op het programma.

 Lees verder