Jaargang 3, 18 december 2007
 

Spotlight op geheimschrijven en cryptologie

 
afbeelding

Iedereen die online bankiert of berichten stuurt via webmail, heeft bewust of onbewust te maken met cryptografie. Behalve dit soort praktische toepassingen, levert de cryptografie ook een breed onderzoeksterrein aan wetenschappers als Ronald Cramer.

 Lees verder

 
     

Ian Buruma Cleveringahoogleraar

 
afbeelding

Prof.dr. Ian Buruma wordt in 2008 Cleveringahoogleraar. Buruma is journalist, schrijver en Henry R. Luce Professor of Democracy, Human Rigths & Journalism aan het Bard College in New York. Buruma studeerde Chinees in Leiden. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot wereldburger en opinieleider.

 Lees verder

 
     

Turkse socialisten vergisten zich in jaren '60 in het leger

 
afbeelding

In plaats van te vertrouwen op het revolu-
tionaire potentieel van het leger, hadden radicaal-linkse bewegingen in Turkije in de jaren '60 beter kunnen werken aan het ont-
wikkelen van een sterke organisatie en ideologie. Dat wijst onderzoek van turkoloog drs. zgr Ulus uit.

 Lees verder

 
     

Eerste transplantatie eilandjes van Langerhans

 
afbeelding

In het LUMC is de eerste patint met type 1 diabetes in Nederland succesvol getrans-
planteerd met eilandjes van Langerhans. Deze eilandjes in de alvleesklier maken bij gezonde mensen insuline aan. 'De trans-
plantatie is een opstap naar geavanceerde vormen van celtherapie', zegt endocrinoloog Eelco de Koning.

 Lees verder

 
     

Drie Vici's en elf Veni's voor Leiden

 
afbeelding

'Praten over water', 'Het oorlogsverleden van de Gouden Eeuw' en 'Van oorzaak naar genezing van type 1 diabetes' zijn de titels van de Leidse Vici-voorstellen die NWO heeft gehonoreerd. Van de elf toegekende Veni's gaan er vijf naar medische onderwerpen.

 Lees verder

 
     

'Verdrag van Lissabon is gewoon een grondwet'

 
afbeelding

Naar aanleiding van de ondertekening van het Europese Hervormingsverdrag werd Essential EC Law in Charts, waarin Europese verdragen en wetgeving visueel zijn uitgewerkt, uitgebreid met een hoofdstuk. Co-auteur en hoogleraar Europees recht Christa Tobler vindt dat we gewoon een Europese grondwet hebben.

 Lees verder