Jaargang 3, 20 maart 2007
 

Hendrik Lenstra Akademiehoogleraar

Leids wiskundige Hendrik Lenstra wordt Akademiehoogleraar. Hij mag zich vijf jaar lang wijden aan innovatief onderzoek, zonder bestuurlijke verplichtingen. Lenstra kreeg eerder (1999) de Spinozapremie, de meest prestigieuze wetenschappelijke prijs in Nederland.

 Lees verder

 
   

De uitvinding van de Nederlander

De Nederlandse nationale identiteit ontstond als resultaat van een retorische truc van Willem van Oranje, die de Opstand geen godsdienstoorlog wilde noemen. Volgende week vindt een internationaal colloquium plaats over de mechanismen van identiteitsvorming in de Nederlanden tussen 1300 en 1600.

 Lees verder

 
     

Kap Academiegebouw toch oorspronkelijk

De eikenhouten kapconstructie van het Academiegebouw is na de brand van 1616 niet herbouwd, zoals tot dusver werd aangenomen, maar gerenoveerd. Nu het Academiegebouw wordt gerenoveerd, krijgen bouwhistorici de kans het grondig te onderzoeken.

 Lees verder

 
   

Tinbergens toga

Niko Tinbergen, in 1947 in Leiden tot hoogleraar benoemd, ontving in 1973 de Nobelprijs voor Geneeskunde. 15 april herdenkt de universiteit zijn honderdste geboortedag met de Tinbergenlezing en een tentoonstelling. Pièce de résistance: Tinbergens onlangs opgedoken toga.

 Lees verder

 
   

Socrates exponent van het nieuwe leren

Iedereen kent Socrates, in ieder geval van naam. Maar wat weten we eigenlijk over de man die de gifbeker leegdronk en nooit ophield met vragen stellen? Professor Ineke Sluiter geeft vier Studium Generale-colleges over de illustere filosoof. Vanaf woensdag 28 maart.

 Lees verder

 
     

Een vergeten taal op Oost-Timor

Oost-Timor is in het verleden bevolkt geraakt in twee migratiestromen. Lang is gedacht dat Papuavolken de oudste stroom vertegenwoordigden. Onderzoek aan de vergeten taal Makuva, door dr. Aone van Engelenhoven, wijst uit dat de Austrone-sische bevolkingsgroep er het eerst was.

 Lees verder

 
   

En verder

    Twee Leidse nominaties voor Echo Award  
    Uitwisselingsovereenkomst tussen de Faculteit der Letteren en het National Institute for Japanese Literature in Tokio  
    Geef uw mening over de Nieuwsbrief  
     


Frits Koning, hoogleraar in immunologie, in het bijzonder de eiwitchemische aspecten van immuungemedieerde ziekten: Een koekje van ander deeg.
Vrijdag 23 maart, 16.15 uur
 Lees verder


The Nature of Paleolithic Art, openbaar college door professor R. Dale Guthrie, University of Fairbanks, Alaska Vrijdag 23 maart 2007, 20.00 uur, Kamerlingh Onnes Gebouw.
 Lees verder

‘Make my day’. Trainingsmiddag over ontwikkelingssamenwerking voor alle studenten door onder meer de Studentenvereniging voor Ontwikkelingssamenwerking Leiden (SOL), vrijdag 30 maart, 12.30 uur, KOG.
 Lees verder

  Universitaire agenda


Botanisch tekenaar Jan van Os krijgt Jill Smythies prijs
 Lees verder


Douwe Breimer lid Raad van Toezicht TU Delft
 Lees verder


Thuiswerken draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.
Mirjam Buitenwerf-van der Molen, 21 maart (godgeleerdheid)
Meer stellingen


Van studie-informatie tot cursus Scientific Writing, van tennisles tot mensamenu's.
 Lees verder

 Colofon
 Archief