Jaargang 2, 28 november 2006
 

Aderverkalking: de schade beperken

Aderverkalking komt vaak voor bij mensen met overgewicht en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Lihui Hu gaat uitzoeken of er een relatie is tussen aderverkalking en chronische ontstekingen in het lichaam.

Lees verder

 
     

50 jaar Duits in Leiden: ein von Menschen gemachtes Projekt

In 1956 werd aan de Universiteit Leiden een zelfstandige opleiding Duits gevestigd; de opleiding bestaat dit jaar dus vijftig jaar. In een bundel blikken oud-studenten en
-docenten terug op een opleiding die toppen en dalen kende. Momenteel neemt de belangstelling voor Duits duidelijk toe.

Lees verder

 
   

De prehistorische pappot

Als een forensisch sporenonderzoeker bestudeerde archeologe Tania Oudemans resten aangekoekt organisch materiaal op aardewerk van rond het jaar 0. Met behulp van de moleculaire chemie ontdekte ze de gebruiksfunctie van verschillende soorten aardewerk uit een inheems-Romeins nederzetting.

Lees verder

 
     

Marie Curieleerstoel voor Jacques van Alphen

Prof.dr. Jacques van Alphen, dierenecoloog bij het Instituut Biologie Leiden (IBL), heeft een Marie Curie chair of excellence verworven. De komende drie jaar gaat hij zijn onderwijs- en onderzoeksactiviteiten verdelen tussen Leiden en Rennes.

Lees verder

 
     

Diagnostiek met tafelazijn

De Stichting Female Cancer Program krijgt 3,4 miljoen van Buitenlandse Zaken om baarmoederhalskanker wereldwijd te bestrijden. De ziekte kan opgespoord worden met tafelazijn.

Lees verder

 
   

LERU: inkoop moet leiden tot innovatie

De League of European Research Universities (LERU) wil dat de Europese Commissie overheden een nieuw inkoopbeleid oplegt. Dit beleid moet gericht zijn op bevordering van innovaties bij de leveranciers. De commissie moet hieraan topprioriteit geven want de universiteiten hebben er baat bij.

Lees verder

 
   


’Codes of Conduct: Mandela’s Politics’ door prof. Tom Lodge (University of Limerick, Ierland). Pieter de la Courtgebouw, zaal 1.A12, 30 november, 15.00 uur.
Lees verder

Universitaire agenda


Mienke van der Brug wint Africa Thesis Award 2006.
Lees verder

Lisette Koorevaar wint Prof. Joep Munnichs Scriptieprijs.
Lees verder


Guus Heerma van Voss benoemd in commissie Arbeid
Lees verder

Dr. R.M. Tromp wordt hoogleraar Fysica van oppervlakken en materialen
Lees verder


Dat in Nederland, de zesde voetbaleconomie ter wereld (AD 26/9 2006), pas in 2006 voor het eerst een serieus initiatief is ondernomen om professioneel vrouwenvoet-bal van de grond te krijgen, is tekenend voor de mate van vrouwenemancipatie in het land.
Alicia Schrikker, 30 november (geschiedenis)
Meer stellingen


Jo Hermans, Hoor je beter in het donker? Antwoord op alledaagse vragen.
Lees verder


Van studie-informatie tot cursus Scientific Writing, van tennisles tot mensamenu's.
Lees verder

Colofon
Archief