Archief
 
Jaargang 2, 11 april 2006
 

‘De wetgever blijft in gebreke’

Steeds wanneer er weer een kind door toedoen van een ouder mishandeld of vermoord wordt, blijkt dat gebrekkige gegevensuitwisseling in de hulpverlening een rol heeft gespeeld. Hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning stelt in haar oratie wijzigingen in de privacy-wetgeving voor.

Lees verder

 
   

Micropartikels, kanker en trombose

Er is een relatie tussen kanker en trombose. Oncologe Susanne Osanto en biochemicus Rogier Bertina denken dat ultrakleine deeltjes in de bloedbaan de boosdoener zijn. Om die te bestuderen haalden ze fysicus Tjerk Oosterkamp en zijn tastmicroscoop erbij.

Lees verder

 
   

CSI in Leiden

Op donderdag 13 april is het Gorleausla-boratorium ‘crime scene’. De Leidse Bètadag die de studieverenigingen van de bèta-opleidingen voor vwo’ers organiseren, wordt opgebouwd rond een heuse moord.

Lees verder

 
   

Chemie tussen Leiden en Delft

Vanaf september biedt de Universiteit Leiden samen met de Technische Universiteit Delft één nieuw scheikundig programma aan: Molecular Science & Technology (MST). In deze breed opgezette bachelorstudie wordt het meester-gezelprincipe academisch geïntroduceerd.

Lees verder

 
   

LUMC krijgt gevoeligste MRI-scanner die er is

Het LUMC krijgt de eerste 7Tesla MRI body scanner in Nederland. De 7Tesla-scanner is zeer gevoelig, en levert beelden op met een hoge resolutie. Dit betekent een grote stap voorwaarts in het hersenonderzoek.

Lees verder

 
   

Nieuw leven voor Leiden University Press

De Universiteit Leiden en de Amsterdam University Press gaan Leiden University Press nieuw leven inblazen. Publicaties van Leidse onderzoekers kunnen voortaan worden uitgegeven via LUP.

Lees verder

 
     

En verder

   

Debattraining van kinderrechtenorganisatie ‘Save the Children’

 
    Eerste Leidse Natuurkunde Middag voor vwo-docenten  
   


Prof.dr. A. Ellian, Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit. Titel: Sociale cohesie en islamitisch terrorisme.
Dinsdag 18 april, 16.15 uur
Lees verder


Seminar over sport in Afrika. Voetbal als een religieuze arena. Donderdag 13 april, 14.00 uur
Lees verder


Socrateswisselbeker voor het meest prikkelende, Neder-landstalige filosofieboek van 2005 uitgereikt aan Andreas Kinneging.
Lees verder


Dr. M.A. Meadow is benoemd tot hoogleraar in de geschiedenis van kunst en materiële cultuur in de Vroegmoderne periode.
Lees verder


Wetenschap beoefenen is ook: weten wanneer een experiment nog één keer te proberen, en wanneer met iets nieuws te beginnen.
Sandra de Keijzer, 12 april (wiskunde en natuurwetenschappen)
Meer stellingen


Studenten van het Pre-University College vroegen Leidse wetenschappers naar hun succes en hun falen.
Lees verder

Colofon
Archief