Archief
 
06 december 2005
 

Mediëvisten in finale Academische Jaarprijs

Het team van de Leidse mediëvisten Geert Warnar en Anneke Mulder-Bakker maakt kans op de Academische Jaarprijs. Ze willen een levensechte reconstructie maken van de wereld van de laatmiddeleeuwse stadskluizenares.

Lees verder

 
   

Van wie is ons DNA?

Steeds meer patiënten met een genetische aandoening eisen eigendomsrechten op hun DNA. Onderzoekers hebben immers ook dergelijke rechten op de resultaten van onderzoek op bloed en genen. Om die paradox op te heffen stelt Jasper Bovenberg een weefselbelasting voor.

Lees verder

 
   

‘Het eerste piketpaaltje staat!’

De staat mag de SGP niet meer subsidiëren, omdat deze partij vrouwen discrimineert. Een overwinning, ook voor prof. mr. Tom Barkhuysen, die deze zaak bepleitte. ‘Het eerste piketpaaltje staat!’ Vrijdag 9 december houdt hij zijn oratie.

Lees verder

 
     

Rijke tentoonstelling over jamu

Tot 12 februari is in de hal van de Oude UB de tentoonstelling 'Jamu – medical plants for health and conservation in Indonesia' te zien. Deze rijke tentoonstelling heeft als onderwerp de inheemse kennis en het gebruik door de lokale bevolking van Indonesië van medicinale planten en kruiden, de zogenoemde jamu.

Lees verder

 
   

Georganiseerde misdaad beheerst namaak

‘De handel in namaakgoederen brengt tegenwoordig meer op dan de handel in drugs.’ Met een Mozaïeksubsidie gaat Ay Ling Josaputra de maatregelen en de effectiviteit ervan op het gebied van de namaakbestrijding in China en de EU onderzoeken.

Derde portret in de serie Mozaïek-winnaars 2005

 
     

Debatteren is ook een academische vaardigheid

De Universiteit Leiden vindt debatteren een belangrijke academische vaardigheid. Daarom sponsort de universiteit het NK Debatteren voor Scholieren 2005 en kunnen Leidse studenten regulier debatonderwijs volgen.

Lees verder

 
   

En verder

Letteren krijgt bijzondere leerstoel Geschiedenis van het Nederlands

Experimentele leerstoel Fotografie bij Kunsten

Op 9 december houdt zijne excellentie Zheng Bijian de lezing China’s rise to power: challenge and opportunity
 
   


Prof. mr. dr. Tom Barkhuysen, staats- en bestuursrecht
Titel: Eenheid en coherentie van rechtsbescherming in de veellagige Europese rechtsorde
Vrijdag 9 december, 16.15 uur.
Lees verder

Prof. mr. Joan L. de Wijkerslooth de Weerdesteijn, straf- en strafprocesrecht
Titel: Een ministerie van veiligheid, een verkeerd antwoord op een verkeerde vraag
Dinsdag 13 december, 16.15 uur.
Lees verder


The quintessential British ‘stiff upper lip’ must be extremely well-envied, judging by the phenomenal growth in Botox treatments.
Lisa Chang, 8 december (chemie)
Meer stellingen


Op 8 december wordt om 10.30 uur in het Groot Auditorium de bundel ’A.E. Cohen als geschiedschrijver van zijn tijd gepresenteerd.’
Lees verder


Dr. E.A.L. Biessen is benoemd tot hoogleraar in de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen om werkzaam te zijn op het gebied van de therapeutische genmodulatie.

Dr. F.P. Israel is benoemd tot hoogleraar in de Faculteit der Wiskunde en Natuurweten-schappen om werkzaam te zijn op het gebied van de nabije sterrenstelsels


Bundel opstellen over de Leidse hoogleraar Dolf Cohen, mediëvist in hart en nieren die dat nooit was en ook nooit zou worden.
Lees verder

Colofon
Archief