Archief
 
15 november 2005
 

Bling bling en de bekerculturen

Hoe duurder de glinsterdingen die je draagt, hoe hoger je status. De meeste archeologen menen dat dat ook geldt voor de doden uit de bekerculturen. Archeoloog Harry Fokkens ziet dat anders.

Lees verder

 
   

Grote subsidie voor onderzoek sociale zekerheid

Ruim 2,6 miljoen euro subsidie krijgen de economen Goudswaard en Caminada en sociaal-jurist Heermaa van Voss van de Leidse rechtenfaculteit, van de Stichting Instituut GAK voor het onderzoeksproject 'Hervorming Sociale Zekerheid'.

Lees verder

 
   

Moleculen waggelen ultrasnel

Leidse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd de ultrasnelle beweging van moleculen over een oppervlak in ‘real-time’ te volgen. De beweging gaat veel sneller dan gedacht, bovendien blijken de moleculen te waggelen.

Lees verder

 
     

Het einde van het overschrijven

Het programma Ephorus filtert uit scripties of essays fragmenten die ook ergens op het internet voorkomen. Op zich is dat nog geen bewijs van plagiaat maar betere controle is wel mogelijk.

Lees verder

 
   

Genetica zoekt dringend wiskundigen

We weten steeds meer over het menselijk genoom. Maar daarmee zijn we er niet. Om iets met al die nieuwe en complexe data te kunnen doen zijn nieuwe statistische methoden nodig. Jeanine Houwing ontwerpt ze. Maar ze kan het niet alleen. Waar blijven de wiskundigen?

Lees verder

 
     

Prof. dr. Thomas Hanke-meier, analytische bio-wetenschappen
Titel: Der Teil und das Ganze
Vrijdag 18 november, 16.15 uur
Lees verder


Het is betreurenswaardig dat de herinterpretatie van goede experimentele data met foutief gebleken con-clusies zelden ter hand wordt genomen.
Michiel Verhoeven, 15 november (scheikunde)
Meer stellingen


Ernst van de Wetering houdt op donderdag 17 november om 16.00 uur een lezing over leven en werk van Rem-brandt
Lees verder


Prof. dr. Pieter Baas is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Lees verder

Biologiestudente Suzanne Lubbe heeft de LUF Inter-nationaal StudieFonds Prijs 2005 gekregen voor haar verslag van haar LUF-gesubsidieerd verblijf van drie maanden op Spitsber-gen, nabij de Noordpool. Zij deed onderzoek naar het voedsel van brandganzen.

Colofon
Archief