Archief
 
13 september 2005
 

Kwaliteit kinderopvang zorgwekkend

De Nederlandse kinderopvang is haar internationale toppositie kwijt. Te veel kindercentra voldoen niet aan internationaal erkende criteria op het gebied van gezondheid, hygiëne en fysieke veiligheid. Maar de leidsters zijn onverminderd sensitief. Dit concluderen Leidse onderzoekers.

Lees verder

 
     

Depressie in woord en beeld

Volgende week verschijnt het boek Dat moet mij weer gebeuren… Zwartkijkers, zeurpieten en pechvogels. Onderwerp: Depressie. Auteur: hoogleraar experimentele psychopathologie Willem van der Does. Tekeningen: Peter van Straaten. Aanstaande vrijdag houdt Van der Does bovendien zijn oratie.

Een interview

 
   

Geert Booij: decaan en taalwetenschapper

Geert Booij wijdde zijn oratie aan de morfologie: de vormleer van een taal. Hij ontvouwde geen onderzoeksprogramma, maar liet de toehoorder kennismaken met Booij de taalwetenschapper. Nu gaat hij de letterenfaculteit besturen. Methodische overwegingen uit de taalwetenschap zullen hem daarbij inspireren.

Lees verder

 
     

Een kwantumcomputer van licht

Of de kwantumcomputer er ooit komt, weten natuurkundigen niet, maar ze branden er graag hun vingers aan. Het fundamentele onderzoek dat erbij hoort is namelijk zo spannend. Michiel de Dood doet het met fotonen.

Vierde portret van een Vidi-winnaar

 
   

Verder onderzoek naar selectie

De Universiteit Leiden gaat door met zoeken naar instrumenten die de kans op een succesvolle studie kunnen voorspellen of naar mogelijkheden dergelijke instrumenten te ontwikkelen. Nu uitgebreider onderzoek nodig is gebleken, is er voor het studiejaar 2006-2007 nog geen sprake van selectie voor bacheloropleidingen.

Lees verder

 
   

Eerste fase makeover Pieter de la Court gereed

De eerste fase van de verbouwing van het Pieter de la Court, het faculteitsgebouw van Sociale Wetenschappen is voltooid.

Een impressie

 
   

Aderverkalking leidt tot cognitieve achteruitgang

Aderverkalking, of atherosclerose, leidt tot cognitieve achteruitgang bij 85-plussers. Cognitieproblemen op hun beurt leiden vaak weer tot depressies, maar depressies leiden niet tot cognitieproblemen. David Vinkers promoveert op donderdag 15 september op de relatie tussen atherosclerose, cognitieve achteruitgang en depressie bij ouderen.

Lees verder

 
   

En verder

Religie ‘op afstand’
De Faculteit Godgeleerdheid biedt vanaf oktober 2005 opnieuw drie cursussen aan volgens de ‘blended learning’-methode. Deze methode combineert digitaal onderwijs via internet met gewone groepsbijeenkomsten. De cursussen behandelen verschillende onderwerpen op het raakvlak van cultuur, maatschappij en religie.

 
   

Prof. dr. Jaap Hamming, heelkunde, in het bijzonder de minimaal invasieve vasculaire chirurgie.
Dinsdag 13 september, 16.15
Lees verder

Prof. dr. Willem van der Does, psychologie, in het bijzonder experimentele psychopathologie.
Titel: Experimentele psychopathologie van het dagelijks leven
Vrijdag 16 september, 16.15
Lees verder


Economische voorspellingen dienen slechts één doel: ze verheffen de astrologie tot een meer respectabele discipline.
Paola Paradisi, 15 september (letteren)
Meer stellingen


15 september Lezing So you think you are human? A brief history of human kind door Felipe Fernández-Armesto
Lees verder


JSVO-Onderwijsprijs 2005 JSVO-onderwijsprijs voor vijfde keer uitgereikt aan docenten bij de faculteit Rechtsgeleerdheid
Lees verder

Colofon
Archief