Archief
 
6 september 2005
 

We want more!

Het Perzische Boek der Koningen is duizend jaar oud, maar nog altijd springlevend in de Iraanse wereld. Het werd rond 1010 geschreven door één auteur, maar het was zo populair dat er sindsdien vele verhalen aan toegevoegd zijn. Vidi-winnares Gabrielle van den Berg gaat ze bestuderen.

Derde portret in de serie Vidi-winnaars 2005

 
     

Nieuw jaar geopend

Met een pleidooi om terughaalpremies te zetten op talent dat ooit uit Nederland is vertrokken heeft prof. dr. Douwe Breimer, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur, het nieuwe academische jaar geopend.

Lees verder

 
   

Nieuwe voorzitter UR

Geert van der Varst volgt Sikke Kingma op als voorzitter van de Universiteitsraad. Van der Varst: ‘Ik wil meer studenten en medewerkers bewegen om te gaan stemmen’.

Lees verder

 
     

Interview met Anna Enquist

Literatuurhistoricus Peter van Zonneveld interviewt gastschrijver Anna Enquist over haar werk en haar gastschrijverschap op donderdag 8 september, 20.00 uur in de Oude UB.

Lees verder

 
   

Gedragsstoornis: speciale of gewone school?

Nederland is in vergelijking met de Verenigde Staten, Scandinavië en Groot-Brittannië het enige land dat via duidelijke criteria aangeeft welke leerlingen in aanmerking komen voor speciale onderwijszorg in scholen voor regulier of speciaal onderwijs.

Lees verder

 
   

Magnum-fotografe Meiselas gastdocente aan faculteit der Kunsten

Magnum-fotografe Susan Meiselas is per 1 september als gastdocente verbonden aan de Universiteit Leiden. Ze doceert in de masteropleiding Photographic Studies van de faculteit der Kunsten.

Lees verder

 
   

Acht ton voor grensvlakfysica

Marcel Rost van grensvlakfysica krijgt bijna acht ton voor onderzoek naar de groei van dunne lagen uit enkele atomen. De resultaten zullen van groot nut zijn voor het maken van een nieuwe generatie computerchips.

Lees verder

 
   

Alles op zijn Japans

Japan internationaliseert, maar wel op zijn Japans. Zoals alles eerst wordt ‘gejapaniseerd’ en dan pas geaccepteerd. De Leidse alumna Katherine Hermans werd geselecteerd voor het Japan Prizewinners Programme en verbleef enkele maanden in Japan.

Lees verder

 
   

En verder

Instelling Van Bergen Fund
‘Internationale culturele studentenuitwisseling als tegengif voor intolerantie tussen wereldculturen’

Collegeserie 'Rond kunsten en kunstenaars'
Op woensdag 14 september begint bij de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden een collegereeks met een vlootschouw van uiteenlopende beroepen die er binnen de kunsten bestaan.

 
   

Prof. dr. Geert E. Booij, letteren, in het bijzonder morfologie en het lexicon.
Vrijdag 9 september, 16.15 uur
Titel: Een web van woorden
Lees verder


De niet-Engelstalige wetenschappelijke literatuur is een nauwelijks benutte bron van informatie in de hedendaagse wetenschap.
Richard van Heeswijk, 8 september (evolutiebiologie)
Meer stellingen


9 en 10 september: internationaal congres over medicinale toepassingen van cannabis
Lees verder
12 september: Campus Den Haag opent academisch jaar met lezing van Dirk van Delft over Heike Kamerlingh Onnes
Lees verder


Deze week ook een dvd en wel over de Universiteit Leiden zelf. Verder twee boeken: een over het Japanse schrift en een over middeleeuws recht.
Lees verder

Colofon
Archief