Archief
 
19 juli 2005
 

Hoor de wind waait door de sterren

In theorie waren ze er al, maar astronomen hebben er nu voor het eerst een gezien: een melkwegbrede superwind die met hoge snelheid materie de verste hoeken van de ruimte in blaast. De oorzaak: de explosie van een melkwegstelsel.

Lees verder

 
     

Slappe slapers en slappe-lachers

Narcolepsiepatiënten vallen overdag zomaar in slaap of zakken tijdens een lachbui door hun benen en liggen letterlijk slap van de lach op de grond. Sebastiaan Overeem is op zoek naar de oorzaken van deze raadsel-achtige aandoening.

Laatste portret van een Veni-winnaar

 
     

Kwantumcomputer eet eigen informatie op

Drie Leidse natuurkundigen ontdekten bij toeval dat de tijd waarin een qubit informatie kan vasthouden een fundamentele grens kent. En dat wordt knap lastig voor een eventuele kwantumcomputer.

Lees verder

 
   

Internationale prijs voor bescherming Filippijnse krokodil

De Filippijnse krokodil is de meest bedreigde krokodillensoort ter wereld. Een bioloog en een antropoloog van het Instituut voor Milieuwetenschappen Leiden zetten samen met de lokale bevolking een bijzonder beschermingsproject op. Hiermee wonnen ze de hoofdprijs van het BP Conservation Programme.

Lees verder

 
   


Prijs voor innovatief ondernemingsplan Life Science and Biotechnology.
Lees verder

Peter Liebregts krijgt prijs voor boek over Ezra Pound.
Lees verder


Wednesday, 27 July, 15.15 - 16.30 hrs: China Lecture by Wang Ping.
Lees verder

In de Universiteitsbibliotheek is t/m 28 augustus de tentoonstelling ‘Adelaar in de wolken. Josephus Justus Scaliger (1540-1609)’ te zien.
Lees verder


De groeten van Scaliger
Scaliger was misschien wel de beroemdste geleerde uit de Leidse universitaire geschie-denis. ‘Adelaar in de wolken’ laat zijn menselijke kant zien, en geeft een beeld van het Europese intellectuele leven tegen de achtergrond van de bloedige 16e-eeuwse gods-diensttwisten.
Lees verder

Colofon
Archief