Archief
 
24 mei 2005
 

Adoptiekinderen van ver doen het beter

Adoptiekinderen afkomstig uit andere landen hebben minder gedragsproblemen dan die uit eigen land. Dat concluderen de Leidse onderzoekers prof.dr. Femmie Juffer en prof.dr. Rien van IJzendoorn in een artikel in het Journal of the American Medical Association, dat verschijnt op 25 mei.

Lees verder

 
     

Jan Bank neemt afscheid

Prof.dr. Jan Bank neemt op 27 mei afscheid als hoogleraar Vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Bij het grote publiek staat hij bekend als royalty-commentator voor NOS-Actueel. Velen kennen hem ook van de canon van de Nederlandse geschiedenis, Kortweg Nederland.

Een interview

 
     

De paradox van het lobbyen

Er is iets eigenaardigs met belangengroepen en –organisaties: ze lobbyen tegen beter weten in. Want hoe omvangrijker en intensiever de lobby en hoe meer publieke belangstelling deze trekt, hoe kleiner de kans op succes. Hoogleraar bestuurskunde David Lowery zoekt in zijn oratie naar een verklaring voor deze paradox van het lobbyen.

Lees verder

 
   

Afshin Ellian hoogleraar in Leiden

Afshin Ellian wordt met ingang van 1 juni hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Lees verder

 
   

Biologische klok reageert als tweetrapsraket

Als er een artikel van neurofysiologe Joke Meijer verschijnt over de biologische klok weet je: Never a dull moment. Ze heeft al een aantal vastomlijnde ideeën over die klok onderuit gehaald. In de Current Biology van vandaag snijdt ze de biologische klok zelfs doormidden.

Lees verder

 
   

Achter de schermen van het lustrumfeest

De organisatie van het grote lustrumfeest is mede in handen van bestuurskundestudent Jeffrey Jonkers. Wat drijft hem om zich op dit grote evenement te storten? ‘De universiteit verdient dit feest.’

Lees verder

 
   

Mineke Schipper krijgt Eurekaprijs

De Leidse literatuurwetenschapper prof.dr. Mineke Schipper krijgt op 24 mei de Intermediair Eureka-prijs. Deze prijs wordt toegekend voor het Nederlandse non-fictieboek van 2004 waarin wetenschap het beste toegankelijk is gemaakt voor een breed publiek.

Lees verder

 
   

Rector gelauwerd

Deze week wordt de Leidse rector magnificus Douwe Breimer in Canada gelauwerd door de Université de Montreal. Hij ontvangt zijn zevende eredoctoraat.

Lees verder

 
   

De voorverkoop voor het multi-mediale lustrum-evenement Superville is begonnen. Ook voor studenten.
Lees verder


Hoe grijzer de heren, hoe meer ze beweren.
Alex de Voogt, 26 mei (architectuurgeschiedenis)
Lees verder


Hoe vertellen we het onze kinderen? U hoort het van Paul Biegel op 25 mei.
Lees verder


Twee Leidse hoogleraren benoemd tot KNAW-lid
Lees verder
Oud-beleidsambtenaar dr. Peter Floor krijgt eredoctoraat van Universiteit van Coïmbra
Lees verder

Colofon
Archief