Archief

Kamerlingh Onnes: visionair en uitgekookt

In 1913 kreeg Heike Kamerlingh Onnes de Nobelprijs voor het vloeibaar maken van heliumgas. Zijn succes dankt hij aan zijn karakter, meent Dirk van Delft in zijn biografie over Kamerlingh Onnes.

Lees verder

 
   

Scholier, en toch al student

Op 2 februari starten weer twee groepen vwo-scholieren in het programma LAPP-Top. Vwo’ers maken via dit programma alvast kennis met de Leidse universiteit en met studeren. Met 240 scholieren is de belangstelling groot.

Lees verder

 
   

Debat Bolkestein-Brinkhorst

Op zaterdag 5 februari kruisen minister Laurens Jan Brinkhorst en de Leidse hoogleraar Frits Bolkestein de degens in Leiden. Zij debatteren over Europa.

Lees verder

 
   

Zaaddonoren voor slootkanten gezocht

Het is beter condities te scheppen voor de terugkeer van verdwenen plantensoorten op slootkanten. Nu is het beheer erop gericht te voorkomen dat uit de rijke vegetatie soorten verdwijnen. Dit stelt Milena Blomqvist in haar dissertatie.

Lees verder

 
   

Gebruik geheugen bevordert creativiteit

‘Gebruik de elektronische media naar hartelust, maar besteed je geheugen niet uit, want verwaarlozing van het geheugen gaat ten koste van de creativiteit’, aldus hoogleraar Neolatijn Karl Enenkel in zijn oratie.

Lees verder

 
   

En verder

Masterdag op 18 febuari
 
   


Taal, identiteit en minderheden. Daarover spreekt prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde, in de diesoratie op 8 februari.
Lees verder


Prof. dr. Hans Gerding
Filosofische implicaties van grensoverschrijdende ervaringen.
Vrijdag 4 februari, 16.15 uur
Lees verder


"Een promotietraject is een uitermate efficiënte manier om, via de confrontatie met anderen, uiteindelijk met jezelf geconfronteerd te worden."
Melena Blomqvist, 3 februari
Meer stellingen


James K. Glassman, Amerikaans journalist en schrijver van de bestseller Dow 36,000 spreekt over America and the World.
Donderdag 3 februari, 20.00 uur
Lees verder