Boeken

  
Modern Japanese Cuisine
Food, Power and National Identity
Katarzyna J. Cwiertka

Reaktion Books, London, 2006, ISBN 978 1 86189 298 0, gebonden, 240 pag., 89 ill., 22.50

Nationale keukens - of het nu gaat om de Franse, Mexicaanse, Vietnamese, Libanese of Eritrese keuken - wortelen diep in de traditie en zijn onveranderlijk. Dat is althans de algemene opvatting. Niets is echter minder waar volgens de auteur van dit boek. Niet alleen bestaat de hele notie van natiestaten pas sinds de negentiende eeuw, waardoor ook het concept van de nationale keuken een relatief jong begrip is. Maar bovendien staan al die keukens onder voortdurende invloed van zowel interne als externe factoren.

Voor de Japanse keuken is dat niet anders. De Japanse keuken is sinds het eind van de negentiende eeuw ingrijpend veranderd en het Japanse eten dat in restaurants (niet alleen in het westen) wordt geserveerd, is grotendeels een moderne uitvinding. Cwiertka laat zien dat de belangrijkste verschuivingen in het Japanse dieet in veel gevallen het gevolg waren van het moderne imperialisme. Ze onderzocht de veranderingen in het thuis koken, de voedselvoorziening in het leger, het voedingsbeleid in de oorlog en de opkomst van de stedelijke gastronomie. De Japanse premoderne culinaire diversiteit is uiteindelijk overgegaan in een echte 'nationale' keuken.

Dit boek is het resultaat van meer dan tien jaar onderzoek en geeft een kijk op de historische roots van een van de beroemdste keukens in de wereld. Katarzyna Cwiertka is onderzoeker bij de opleidingen Talen en culturen van Japan en Korea. Ze heeft afgelopen jaar een Vidi-subsidie ontvangen voor verder onderzoek naar de eetcultuur in oorlogstijd.  

Zie ook het interview met Katarzyna Cwiertka in de nieuwsbrief van 12 september 2006.

(13 februari 2007/SH)