Oratie prof.dr. A.H. van der Weel

 
Titel: Leesrevoluties en onbehagen in de schriftcultuur

Vrijdag 20 oktober, 16.15 uur
Poortgebouw, Rijnsburgerweg 10

Prof.dr. A.H. (Adriaan) van der Weel (1953) is per 1 april 2005 benoemd tot hoogleraar in de Faculteit der Letteren op het gebied van de moderne geschiedenis van het boek (met name in de 19e en 20e eeuw) en van de bedrijfseconomische en technische ontwikkeling van de boekensector.

Adriaan van der Weel is van oorsprong Anglist. Hij heeft Engels gestudeerd in Leiden, Dublin en Sydney. Zijn hoofdinteresses zijn de literatuur van de zestiende, zeventiende en twintigste eeuw en voor de perioden daartussenin de culturele betrekkingen tussen de Engels- en Nederlandstalige werelden en de Ierse literatuur. Zijn doctoraalscriptie die hij samen met Ruud Hisgen schreef ging over het vertalen van hedendaagse Engelstalige Ierse literauur in het Nederlands. Ook zijn proefschrift was het resultaat van samenwerking met Ruud Hisgen; het heeft Samuel Beckett's laatste grote prozawerk, Worstward Ho, als onderwerp.

Na enige jaren werkzaam te zijn geweest in de uitgeverij, bij radio en televisie en als docent Engels, is Van der Weel vanaf 1992 als boekhistoricus werkzaam aan de Universiteit  Leiden, met uitstapjes naar de Universiteit Utrecht en het College of William and Mary in Williamsburg in de Verenigde Staten. Op het gebied van de boekhistorie heeft hij zich voornamelijk gericht op de wisselvalligheden van de internationale en vooral de Engels-Nederlandse boekhandel, en op de opkomst van het digitale medium. Die laatste is vooral verantwoordelijk voor de bevrediging die hij, naar eigen zeggen, voortdurend voelt over het feit dat hij boekhistoricus is: 'we mogen ons gelukkig prijzen dat we getuige zijn van de geboorte én de miraculeuze groei van het World Wide Web.'

(17 oktober 2006/SH)