Universiteit Leiden

nl en

Ziekten voorkomen of genezen met X-omics

In april kreeg het X-omics-initiatief 17 miljoen euro toegekend van NWO. De subsidie maakt deel uit van de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur, bedoeld om grootschalige onderzoeksfaciliteiten te bouwen of vernieuwen. Welke nieuwe inzichten gaat deze investering opleveren?

Ziekten begrijpen

Leids hoogleraar Analytische biowetenschappen Thomas Hankemeier is één van de projectleiders binnen X-omics: 'In dit project zullen we nieuwe inzichten verkrijgen in hoe cellen functioneren en ontdekken wat de wisselwerking tussen verschillende soorten moleculen is. We willen leren hoe ziekten zich ontwikkelen. Wanneer je dat begrijpt, kun je strategieën bedenken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, of beter – definiëren welke interventies nodig zijn om bepaalde ziekten te voorkomen of te vertragen.'

Biomoleculen

De gemeenschappelijke deler in X-omics is het grote onderzoeksgebied van biomoleculen. Nederlandse onderzoekers uit de genomics (genen), proteomics (proteïnen) en metabolomics (stofwisseling) delen in dit project hun inzichten om uiteindelijk de mechanismen van de menselijke gezondheid te ontrafelen. Ze krijgen hierbij hulp van onderzoekers gespecialiseerd in data-analyse en -integratie.

In onderstaande video vertelt Thomas Hankemeier meer over het X-omics initiatief en de impact van de toegewezen subsidie op de Universiteit Leiden.

Thomas Hankemeier over het X-omics initiatief in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De X-omics-onderzoekers bestuderen onder andere het ontstaan van kanker. Daarnaast doen ze onderzoek naar vasculaire en ouderdomsziekten zoals dementie. Hankemeier en zijn onderzoekgroep richten zich op het metabolomicsonderzoek binnen X-omics: 'In Leiden richten we ons op het meten van metabolieten. Dat zijn de beginproducten en tussenproducten van metabolisme. Ze zijn  verantwoordelijk voor de brandstof en de opbouw van cellen en weefsels. In Leiden ontwikkelen we methoden om metabolieten beter te meten. Maar dan in de context van alle andere bouwstenen in cellen.'

Van de subsidie van 17 miljoen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek wordt 3 miljoen gebruikt voor de wetenschappelijke infrastructuur in Leiden. Begin 2020 zal de te bouwen faciliteit gereed zijn voor gebruik.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.