Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 2/06 > Agenda

Agenda

Clusius Lezingen 29 maart 2006

Een middag met China:
landschappen, tuinen, planten

Sprekers

  • Johannes Müller: Cultuurlandschappen van China
  • Alison Hardie: Hemel, aarde en de mens: Chinese geloofssystemen en tuintraditie
  • Roy Lancaster: Europese plantenjagers in China
  • De dagvoorzitter is Prof. Dr. Erik de Jong.
  • De voertaal is Engels.

Tijd en plaats: 13.30-17.30 uur, Collegzaal A144, Kamerlingh Onnes Gebouw, Universiteit Leiden, Steenschuur 25.
Aanmelden: in verband met het te verwachten bezoekersaantal gaarne aanmelden [per ].
Toegang is kosteloos, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Deze lezingen zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Hulsewé-Wazniewski Stichting, die als doel heeft de bevordering van onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Leiden op het gebied van de archeologie, kunst en materiële cultuur van China.

Clusius lezing
De Clusius Lezingen hebben steeds hetzelfde thema: de tuin als raakvlak van cultuur en natuur. Daarbij zullen achterliggende vragen uit de geschiedenis van wetenschap, kunst en in brede zin cultuur belicht worden. Deze terreinen vertoonden in de tijd van Clusius, de grondlegger van de Leidse Hortus Botanicus, een sterke samenhang.

Het onderwerp van de Lezingen 2006 betreft de natuur, het landschap en de tuinen van China. De geografie van het uitgestrekte China bestaat uit een enorme variëteit aan natuurlijk landschappen. De flora behoort er tot de rijkste van de wereld met ongeveer 30.000 plantensoorten, ongeveer een tiende van de wereld flora. Veel van onze bekende tuinplanten komen oorspronkelijk uit China: de azalea, rododendron, camellia, hibiscus, pioenroos, chrysant en ginkgo. Nog steeds worden er nieuwe planten ontdekt en met succes opgekweekt voor tuin en park.

In de loop van hun beschaving hebben de Chinezen zelf op verschillende wijze gebruik gemaakt van wat tot hun beschikking stond aan klimaat, bodemsoort en landschappelijke ligging. Het Chinese cultuurlandschap dat ontstond - bouwlanden, industrie, wegen, dorpen, steden, architectuur, tuin en parklandschappen - vertelt een in het Westen nog onbekend verhaal van de intense relatie tussen natuur, landschap en mens. Berg en rivier, rots en water, boom en plant oefenen al honderden jaren een grote invloed uit op de Chinese cultuur. Tuinkunst, poëzie, landschapschilderkunst en kalligrafie zochten, innig met elkaar verbonden, naar de essentie van die natuur, naar orde en harmonie achter de verschijnselen.

De wereld van de Chinese tuin is dan ook te begrijpen als een filosofie, als een voortdurende meditatie over de positie van de mens in relatie tot de rijke natuur en het overweldigende landschap dat hem omgeeft.

Zie ook: clusiusstichting.nl

                                    
 
   
vorige pagina top pagina